Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Studenti šestých ročníků lékařských fakult už mohou žádat o stipendium 120 tisíc korun
banner

Studenti šestých ročníků lékařských fakult už mohou žádat o stipendium 120 tisíc korun

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Čtvrtek, 1. ledna 1970

Studenti šestých ročníků lékařských fakult už mohou žádat o stipendium 120 tisíc korun

O stipendium ve výši 120 tisíc korun už mohou žádat studenti šestých ročníků kterékoliv lékařské fakulty v České republice. Za finanční pobídku by se měl student zavázat, že si zvolí nabízený specializační obor z vytipovaných nejohroženějších, a že bude pracovat u poskytovatele zdravotnických služeb na území Královéhradeckého kraje nejméně po dobu čtyř let. Žádosti se sbírají až do 30. listopadu 2016.

"Maximální výše jednorázové pobídky je stanovena na 120 tisíc korun. V minulém kole udělování stipendií se nám podařilo získat přes dvacet nových mladých lékařů, nyní bychom chtěli tento počet zdvojnásobit. Výhledově tak může toto opatření zajistit kraji asi čtyřicítku mladých lékařů v nejvíce nedostatkových specializacích," upřesňuje krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková. Všechny došlé žádosti budou nyní v průběhu října a listopadu shromažďovány. Jejich vyhodnocení proběhne až po ukončení uzávěrky.

Stipendia budou medikům poskytnuta ze Zdravotnického nadačního fondu Královéhradeckého kraje, do kterého vložil kraj 4,9 milionu korun. Tento krok schválila v září krajská rada a začátkem října i krajské zastupitelstvo. Veškeré podmínky a náležitosti, které musí žádost o stipendium splňovat, schválila již správní rada Zdravotnického nadačního fondu a jsou uvedeny na webových stránkách kraje zde.
Šanci získat stipendium budou mít medici, kteří se zaváží absolvovat specializační (předatestační) přípravu v některém z těchto oborů – Obory jsou určeny pořadím od nejpotřebnějších:

1. Psychiatrie
2. Vnitřní lékařství
3. Dětské lékařství
4. Anesteziologie a intenzivní medicína
5. Radiologie a zobrazovací metody
6. Neurologie
7. Praktické lékařství pro děti a dorost
8. Urologie
9. Radiační onkologie
10. Všeobecné praktické lékařství

V minulém kole udělování stipendií bylo například nejvíce upřednostňováno vnitřní lékařství, tentokrát bude mít nejvyšší prioritu obor psychiatrie. Nově byl také oproti jarnímu kolu zařazen obor urologie.

Do budoucna hrozící problém personální nedostatečnosti ve zdravotnictví je velmi naléhavý a tímto opatřením se kraj rozhodl pomoci nejenom svým nemocnicím. Stipendia mohou získat i ti medici, kteří si pro své profesní uplatnění vyberou jakékoliv jiné akreditované zdravotnické pracoviště v kraji. Po zrušení poplatků za stáže budoucích všeobecných praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost v krajských nemocnicích se tak jedná už o druhé zcela konkrétní opatření, které má napomoci zajištění dostatečného počtu mladých lékařů v kraji tak, aby bylo možné udržet stabilně kvalitní úroveň zdravotní péče poskytované občanům Královéhradeckého kraje.

Foto archiv Královéhradeckého kraje

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)