Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Tendr na modernizaci náchodské nemocnice je zrušen. Kraj zadá revizi dokumentace, pak vyhlásí veřejnou soutěž znovu
banner

Tendr na modernizaci náchodské nemocnice je zrušen. Kraj zadá revizi dokumentace, pak vyhlásí veřejnou soutěž znovu

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Čtvrtek, 18. února 2016

Tendr na modernizaci náchodské nemocnice je zrušen. Kraj zadá revizi dokumentace, pak vyhlásí veřejnou soutěž znovu

O zrušení veřejné zakázky na modernizaci Oblastní nemocnice Náchod za 1,2 miliardy korun rozhodla ve čtvrtek Rada Královéhradeckého kraje.

"Každá stavba musí být správně založena, protože jinak je ohrožena její kvalita. Tady v tomto případě se potvrdilo, že projektová dokumentace je skutečně nedostatečně zpracovaná a musí se předělat. Kraj se chová zodpovědně a chce stavbu založit tak, aby sloužila veřejnosti co nejlépe," řekl ke zrušení tendru hejtman Lubomír Franc. Po revizi projektové dokumentace vyhlásí kraj tendr znovu.

Kraj v průběhu sedmi měsíců od vypsání tendru obdržel celkem 210 žádostí o dodatečnou informaci, které obsahovaly 995 dotazů. Z velké části se všechny týkaly soupisu prací a výkazu výměr, které slouží pro výpočet nabídkové ceny. "Při tak velké zakázce jsou dotazy naprosto běžnou praxí, a proto jsme ke zrušení tendru nepřistoupili dříve. Tisíc dotazů je ale již opravdu mnoho. Proto jsme na dokumentaci nechali vypracovat nezávislý posudek, který její nedostatečnost potvrdil," vysvětluje hejtman Lubomír Franc.

Podle tohoto nezávislého posudku má projektová dokumentace vážné nedostatky a existuje zde tak objektivní důvod pro zrušení celého tendru podle zákona o veřejných zakázkách. "Nejsme rádi, že se stavba oddaluje a to především kvůli zaměstnancům a pacientům náchodské nemocnice, kteří už dlouho čekají na moderní nemocnici. Zdůrazňuji ale, že kraj o takovou nemocnici stojí, stavět chce a má zajištěné finanční prostředky," zhodnotil hejtman Franc.

Krajští radní se zároveň shodli na dalším postupu. Zrušení tendru konec projektu modernizace náchodské nemocnice neznamená. Ze smlouvy se zhotovitelem projektové dokumentace navíc vyplývá, že má kraj právo nepovedenou dokumentaci reklamovat. "Tohoto práva také využijeme. Projektant musí nyní zrevidovat celou projektovou dokumentaci a to nově pod odborným dozorem. Tato fáze by měla trvat 2 až 3 měsíce. Veškeré práce budeme uplatňovat jako reklamaci, kraji tak nevznikne další finanční náklad," uvedl k dalšímu postupu radní pro oblast investic Josef Dvořák. V této lhůtě bude také kraj pracovat na přípravě nového výběrového řízení na dodavatele stavby a na administrátora zakázky. Nové výběrové řízení by mohlo být vyhlášeno na přelomu května a června 2016.

Provoz náchodské nemocnice se v tuto chvíli nijak nemění. "Prioritou je zachování poskytování kvalitní zdravotnické péče. Už v létě loňského roku prošly rekonstrukcí operační sály na ortopedii a nemocnice nakoupila z evropských peněz zdravotnické přístroje. Jsme pak připraveni reagovat i na další požadavky na modernizaci přístrojového vybavení, které je v tuto chvíli pro nemocnici potřebné," uvedla krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

I nadále pak bude pokračovat příprava druhé etapy modernizace, v rámci které se má přesunout horní areál do dolního. "V žádném případě nebude mít zpoždění první etapy vliv na přípravu etapy druhé. Na té se pracuje nezávisle dál," dodal hejtman Franc.

Harmonogram dalšího postupu:

Duben/květen 2016 - Finalizace revize projektové dokumentace.

9. 5. 2016 - Návrh na schválení odůvodnění významné veřejné zakázky Zastupitelstvem KHK (v případě, že se bude soutěžit ještě dle současného zákona o veřejných zakázkách. V případě nového zákona tato povinnost odpadá).

Květen/červen 2016 - Vypsání nové zakázky na dodavatele stavby.

Srpen/září 2016 - Otevírání obálek s nabídkami uchazečů.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)