Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Tisíce domácností si mohou přivydělat ve výzkumu Proměn české společnosti
banner

Tisíce domácností si mohou přivydělat ve výzkumu Proměn české společnosti

RENÉ HERZÁN

Čtvrtek, 30. července 2015

Tisíce domácností si mohou přivydělat ve výzkumu Proměn české společnosti

Tazatelé společností STEM/MARK a MEDIAN do konce října navštíví téměř 12 000 českých domácností z více než 700 obcí a měst České republiky. Byly vybrány, aby reprezentovaly postoje, názory a zkušenosti obyvatel v unikátním a důležitém výzkumu Akademie věd ČR Proměny české společnosti www.promenyceskespolecnosti.cz .

Za výzkum vysoká odměna

Přes 300 tazatelů agentur STEM/MARK a MEDIAN nabídne domácnostem za účast v zajímavém šetření odměnu ve výši 500 až 1100 Kč (podle typu domácnosti). "Spolupráce na tomto důležitém výzkumu si ceníme, proto domácnosti honorujeme v řádu stovek korun za hodinu strávenou dotazováním," říká Daniel Prokop, ředitel sociálního a politického výzkumu agentury MEDIAN.

Důležitý výzkum, který pomůže řešit problémy společnosti

Na Proměnách české společnosti, které jsou jedním z nejvýznamnějších sociologických výzkumů v historii země, je však zajímavá nejen finanční odměna. Výzkum by měl pomoci k poznání zkušeností a problémů českých domácností (v oblasti chudoby, trhu práce, bydlení, zakládání rodin, vzdělání, důchodů, apod.) a napomoci tak ke zlepšování sociální a veřejné politiky země.

Existují nějaká rizika spojená s výzkumem?

"Rozhodně ne," říká Jan Tuček, ředitel agentury STEM/MARK. "Všechny odpovědi jsou anonymní a data z výzkumu budou zpracována hromadně. Žádný respondent se nemusí obávat zneužití osobních údajů. STEM/MARK i MEDIAN se řídí přísnými bezpečnostními pravidly. Kdyby si snad lidé nebyli jisti, zda je navštívil jeden z našich tazatelů, mohou si jeho totožnost ověřit přímo v agentuře." doplňuje. "Tazatelé jsou totiž vybaveni legitimací s fotografií a tazatelským číslem. Stačí tedy zavolat na kontaktní telefon a náš pracovník zjistí, zda se jedná o našeho prověřeného kolegu," dodává ředitel STEM/MARK.

Realizátoři výzkumu o probíhajícím šetření informovali také Policii ČR a starosty obcí, ve kterých se vybrané domácnosti nalézají. STEM/MARK i MEDIAN jsou členy sdružení českých výzkumných agentur SIMAR a dodržují schválené etické principy pro realizaci výzkumů.

Jak bude výzkum probíhat?

Každá náhodně vybraná domácnost dostane informativní dopis s pozvánkou k výzkumu. Následně ji navštíví tazatel, který si buď se členy domácnosti dojedná schůzku, anebo provede rovnou dotazování. Tazatelé stráví v domácnosti 1 – 2 hodiny a v osobním rozhovoru proberou s jejími dospělými členy jejich postoje, zkušenosti, současnou životní situaci i plány do budoucna. Do výzkumu se formou krátké ankety mohou zapojit také děti. Všech 12 000 domácností je už vybráno a není možné, aby se do exkluzivního šetření zapojil někdo jiný.

Výzkum Proměny české společnosti bude probíhat 4 roky, během nichž budou dotazovány vybrané domácnosti opakovaně každý rok. Umožní tak popsat, jak se mění životní podmínky respondentů, jak na rodiny dopadají ekonomické krize, apod.

Komu výzkum poslouží?

Unikátní čtyřletý projekt Sociologického ústavu AV ČR a pracovišť Masarykovy a Karlovy univerzity se stane jedinečným zdrojem informací o podmínkách a postojích českých domácností a jejich vyhlídkách do budoucna. Výzkumníci se netají ambicí prostřednictvím jeho výsledků přispět k formulování účinných a potřebných opatření v oblasti sociální politiky v naší zemi. Na rozdíl od komerčních výzkumů budou totiž výsledky Proměn dostupné nejen vědcům a akademikům, ale i zástupcům veřejné správy, politikům, novinářům i široké veřejnosti.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)