Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Třináctiletý Matěj potřebuje vhodného dárce kostní dřeně
banner

Třináctiletý Matěj potřebuje vhodného dárce kostní dřeně

RENÉ HERZÁN

Čtvrtek, 8. března 2018

Třináctiletý Matěj potřebuje vhodného dárce kostní dřeně

V současné době třináctiletému Matějovi Kučerovi z Miletína na Jičínsku byla koncem roku 2016 diagnostikována rakovina krve. Lékaři se snaží a rodina i přátelé intenzivně hledají mezi sebou i ve společnosti dárce kostní dřeně, který by genetickým kódem odpovídal Matějovým potřebám. Zatím bez úspěchu. Když se dárce najde, do tří let je naděje na jeho návrat do celkem normálního života. Do Miletína není z Broumovska daleko!

Matějův otec Jan Kučera, který ho má po rozvodu ve své péči, společně s přáteli pořádá Benefiční koncert pro Matěje. Ten se uskuteční 27. dubna 2018 od 13 do 18 hodin na fotbalovém hřišti v Miletíně. Za první den po vyhlášení potvrdilo účast na této akci přes 100 lidí a do dnešního dne jich je přihlášeno přes 300 a dalších 300 má o tuto akci zájem. "Je to neuvěřitelné a jako otec jsem opravdu nadšený. I z toho, že se mi na FB ozval úplně neznámý člověk, který by podobnou akci chtěl udělat ve Spořicích na Chomutovsku. Tato akce proběhne 20. dubna. Oslovují mě média, televize, noviny, rozhlas. Reportáže, články, to vše snad pomůže najít pro mého syna toho pravého dárce. A opakuji, nejen pro mého syna! Kdo se nebude shodovat s Matějem, může zachránit život někomu jinému," připomíná Jan Kučera.

Matěj patří mezi fotbalové hráče starších žáků SK Miletín, je v nemoci statečný a doufá, že se jednou mezi kamarády vrátí. "Fotbal jsem začal hrát v šesti letech za oddíl SK Miletín. Nejprve za mladší přípravku, starší přípravku, mladší žáky a nyní bych hrál za starší žáky. Jezdil jsem na turnaje za výběry okresu Jičín, kde jsem sbíral ocenění za nejlepšího hráče a střelce. Můj nejoblíbenější fotbalový klub je FC Barcelona. Také rád jezdím na kole, baví mě plavání a jsem fanouškem HC Dynama Pardubice. Od narození mám srdeční vadu, šelest na srdci a jsem pod lékařským dohledem. Jednou za rok absolvuji kontrolní vyšetření na oddělení kardiocentra ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové a nyní navštěvuji i hematologický stacionář ve FN Praha Motol. Vzhledem k závažnosti této nemoci nemohu hrát můj oblíbený fotbal, zastavila mě v mém fotbalovém růstu. S nemocí bojuji za podpory rodiny, kamarádů a přátel. Pevně věřím, že nad touto zákeřnou nemocí zvítězím," říká sám Matěj.

"Po té hrozné zprávě, že můj syn onemocněl leukémií, jsem nebyl schopen vůbec ničeho. Bylo to hodně těžké období, které trvalo asi půl roku, než jsem se s tím vyrovnal. Protože jsem 35 let hrál fotbal, nyní trénuji přípravku v SK Miletín a jsem fotbalovým rozhodčím, napadla mě myšlenka oslovit mé fotbalové okolí a nějakým způsobem pomoci při hledání potencionálního dárce pro Matěje. A hlavně, nejen pro něho," dodává otec Jan Kučera.

Dětí, které hledají dárce, je mnohem více. Táta Matěje tedy prosí za ostatní, aby se co nejvíce lidí darováním krve zaregistrovalo jako dárci kostní dřeně (konkrétně ve FN Hradec Králové nebo přímo na akci v Miletíně). Proč na to klade takový apel? Už ví, že jen pouhé 1% z evidovaných dárců odpovídá požadované životní potřebě vážně nemocných dětí. Ochotní lidé se tak mohou nečekaně stát vzácnými zachránci života.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)