Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Trutnovská radnice hledá nové využití městské věznice. Zapojit se může i veřejnost
banner

Trutnovská radnice hledá nové využití městské věznice. Zapojit se může i veřejnost

Mgr. Michaela Dědková, tisková mluvčí Trutnova

Pátek, 15. ledna 2021

Trutnovská radnice hledá nové využití městské věznice. Zapojit se může i veřejnost

Budova věznice z 19. století v centru Trutnova konečně patří městu. Původně sloužila jako městské vězení a později jako sklad. Nyní trutnovská radnice hledá nové využití, zapojit se může i veřejnost.

Budova bývalé trutnovské věznice se nachází ve Vězeňské ulici nedaleko Krakonošova náměstí. Donedávna byla majetkem státu, ale po více než ročním úsilí trutnovské radnice ji město získalo do svého vlastnictví. "Nelíbilo se nám, v jakém je věznice stavu. Když jsme v roce 2018 zjistili, že ji chce Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových dát do dražby, iniciovali jsme jednání s tím, že máme o objekt zájem," vysvětluje Ivan Adamec, starosta města Trutnova. Na konci léta 2020 byla věznice přepsána na město Trutnov.

"Díky skvělé spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových jsme úspěšně zvládli roční proces převodu objektu do majetku města. Podařilo se nám to za podmínky, že jej budeme využívat ve veřejném zájmu, nikoliv pro běžné komerční aktivity. Nyní hledáme aktivní lidi a organizace, které nám v tomto nelehkém úkolu pomohou. Budeme rádi, když se do vymýšlení a přípravy náplně objektu zapojí i trutnovská veřejnost," dodává Tomáš Eichler, místostarosta města Trutnova.

Budova byla postavena jako městská věznice na počátku 19. století. V nejrušnějších letech se v ní za rok vystřídalo více než tisíc vězňů. Za 2. světové války sloužila jako věznice gestapa a z kraje 50. let jako klasická státní věznice. Postupem času se její využití měnilo, fungovala například jako sídlo archivu a naposledy jako sklad civilní ochrany. Na počátku nového tisíciletí byl sklad zrušen a od té doby je objekt prázdný a nevyužívaný.

"Věznice má dvě patra a podkroví, její konstrukce a vnitřní dispozice stále odpovídají původnímu účelu stavby. Cely jsou zachované, objekt má masivní zdi a klenuté stropy," upřesňuje podobu věznice Tomáš Eichler.

Radnice v současné chvíli hledá partnery, kteří se chtějí na obnově a provozu objektu podílet. "Máme představu o několika formách využití, ať už v oblasti kultury, vzdělávání nebo spolkové činnosti. Mohla by zde být například sdílená dílna, robotické laboratoře, depozitáře muzea, částečně kavárna a mnoho dalšího," říká Tomáš Eichler. Město je ochotno se podílet na financování opravy, v ideálním případě za použití dotací, ale provoz by už neměl být zcela závislý na financích od města.

Návrhy na využití věznice je možné posílat do 31. března 2021 na Odbor majetku města MěÚ Trutnov kontaktní osobě Soně Mazalové na e-mail: mazalova@trutnov.cz. Návrh by měl obsahovat popis projektu – co by v budově mohlo vzniknout, odhad nákladů na vybudování i na následný provoz a návrh financování – využití dalších zdrojů mimo rozpočet města. "Přál bych si, aby věznice po tolika letech znovu ožila a nově sloužila k bohulibějším účelům, než ke kterým byla původně zřízena," dodává Ivan Adamec.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)