Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Trutnovské Uffo bude po tři týdny patřit Václavu Havlovi
banner

Trutnovské Uffo bude po tři týdny patřit Václavu Havlovi

RENÉ HERZÁN

Úterý, 25. března 2014

Trutnovské Uffo bude po tři týdny patřit Václavu Havlovi

Projekt Setkání s Václavem připomene v Trutnově neobvyklou šíři i hloubku nejvýraznější postavy českých moderních dějin. Sled několika událostí, mezi něž patří výstavy, divadelní hry i diskuze, připravilo centrum Uffo společně s Knihovnou Václava Havla.

"Vše začalo návštěvou paní Anny Freimanové z Knihovny Václava Havla v Uffu. Hovořili jsme o možnosti výstavního provedení básnické sbírky Antikódy, podobně jako tomu bylo na piazzetě Národního divadla. Ta idea se mi líbila, ale zároveň jsem cítil nutnost představit a připomenout Havlovu osobnost šířeji, v co nejvíce kontextech. A to především proto, že stále intenzivněji vnímám debaty na téma svoboda versus jistoty, zda bylo za komunistů lépe atd. Stručně řečeno se domnívám, že ani po čtvrt století neumíme se svobodou nakládat," popisuje své důvody ředitel Uffa Libor Kasík s doplněním, že nezanedbatelným motivem byl i Havlův vztah k Trutnovsku.

Základem projektu bude výstava vizuální verze experimentální básnické sbírky Antikódy v přízemním foyer Uffa. V témže místě bude rovněž projekce fotografií Bohdana Holomíčka, který patřil do skupiny lidí blízkých Václavu Havlovi. Promítané snímky budou součástí prostoru, ve kterém bude každým okamžikem vznikat originální obraz. Setkání s Václavem bude mít ale i divadelní rozměr.

"Vše bude gradovat 14. dubna, kdy v Uffu odehrajeme dvě představení. Nejdříve to budou Antiwords souboru Spitfire Company, jež jsou inspirovány Havlovou Audiencí, a které zaznamenaly skutečně velké úspěchy v zahraničí. Mluvené slovo je zde nahrazeno pohybem, přesto ale myslím, že se performerkám velmi dobře daří vystihovat podstatná Havlova sdělení. Od osmé hodiny večerní pak bude následovat známá Zahradní slavnost v podání Divadla Na tahu. Chtěli jsme předvést dnes již možno říci klasické Havlovo absurdní drama a zároveň dát prostor mladým, ale již mezinárodně etablovaným umělcům, kteří se dílem Václava Havla inspirovali," vysvětluje Kasík.

Součástí celé akce bude i přednáška Daniel Kroupy určená středoškolákům. Jejím tématem bude jeden z nejlepších Havlových textů, esej Moc bezmocných. Veřejná vernisáž výstav, které budou trvat do 14. dubna 2014, proběhne 26. března 2014 od 17 hodin.

Setkání s Václavem

Antikódy
Vernisáž 26. 3. 2014, výstava otevřena 27. 3. – 14. 4. 2014, UFFO - foyer

Fotografie Bohdana Holomíčka
Projekce 27. 3. – 14. 4. 2014, UFFO - foyer

Antiwords
Soubor Spitfire Company v režii Petra Boháče, 14. 4. 2014, UFFO, 17:00 hodin

Zahradní slavnost
Divadlo Na Tahu, Praha v režii Andreje Kroba, 14. 4. 2014, UFFO, 20 hodin

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)