Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • V Trutnově naleznete 67 nových ptačích budek

V Trutnově naleznete 67 nových ptačích budek

MGR. MICHAELA DĚDKOVÁ, TISKOVÁ MLUVČÍ TRUTNOVA

Sobota, 8. února 2020

V Trutnově naleznete 67 nových ptačích budek

V druhé polovině ledna bylo v Trutnově instalováno 67 nových ptačích budek. Jde o tzv. sýkorníky, pro jejichž umístění se ve městě vybralo 7 lokalit. Cílem projektu je vytvoření ideálních hnízdišť pro dutinové druhy ptáků a posílení environmentálního povědomí.

Technické služby Trutnov, s. r. o., ve spolupráci s městem Trutnov a firmou EKOSFER Solutions, s. r. o., nainstalovaly po městě celkem 67 nových budek, tzv. sýkorníků, pro ptáky. "Jde o dřevěné budky pro drobné pěvce o velikosti dutinky 12×12×25 cm, s univerzálním tvarem vletového otvoru. Po městě jsme vytipovali 7 lokalit, kam jsme je na konci ledna umístili," říká Jitka Metelková, vedoucí střediska veřejné zeleně, Technické služby Trutnov.

Obyvatelé města mohou nové budky vidět na Lípovém náměstí, Náměstí Osvoboditelů, v ulici Na Lukách, na Úpském nábřeží, v okolí městského úřadu, ve Zvonkové ulici a na Horním Předměstí.

"K instalaci ptačích budek jsme se rozhodli hned z několika důvodů. Navýšili jsme počet hnízdních stanovišť pro dutinové druhy ptáků, napomáháme tak biologické ochraně stromů a zároveň jsme zajistili náhradní stanoviště, kam se ptáci mohou uchýlit při případném kácení a prořezávkách," dodává Jitka Metelková. Další pozitivem je výzkum a inventarizace hnízdění ptáků. V těchto budkách nejčastěji hnízdí brhlík lesní, vrabec polní, rehek zahradní, lejsek bělokrký a sýkorky.

"Podpora fauny a flóry a jejich různorodosti ve městě slouží také k posílení environmentálního povědomí obyvatel o okolním prostředí. Nechtěl bych, aby se z Trutnova někdy stalo betonové město bez života. Zvířata a rostliny do něho patří a my jim musíme zachovat nebo vytvořit co nejpříznivější podmínky pro život," uzavírá Ivan Adamec, starosta města Trutnova. Instalace ptačích budek vyšla na necelých 30 tisíc korun.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)