Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Viditelnost v silničním provozu je důležitá. Neosvětlení chodci a cyklisté se vystavují nebezpečí nehody i pokuty
banner

Viditelnost v silničním provozu je důležitá. Neosvětlení chodci a cyklisté se vystavují nebezpečí nehody i pokuty

RENÉ HERZÁN

Čtvrtek, 10. listopadu 2016

Viditelnost v silničním provozu je důležitá. Neosvětlení chodci a cyklisté se vystavují nebezpečí nehody i pokuty

V rámci celorepublikového dopravně bezpečnostního opatření královéhradecká dopravní policie provádí zvýšený výkon služby zaměřený na viditelnost účastníků silničního provozu, konkrétně chodců a cyklistů. V průběhu měsíce listopadu, kdy ubývá slunečního svitu a začíná to opravdu zimní období, budou policisté kontrolovat zejména v ranních a pozdně odpoledních hodinách, zda jsou chodci a cyklisté řádně osvětleni.

"Na teritoriu všech územních odborů v rámci Královéhradeckého kraje budou dopravní hlídky dohlížet, jestli jsou cyklisté řádně osvětleni a chodci řádně označeni reflexními prvky (podle novely zákona č. 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích od února 2016 musí chodec, který se pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti a není tam pouliční osvětlení, mít reflexní prvky, které má připevněné takovým způsobem, aby byl pro ostatní účastníky silničního provozu viditelný.) Cyklisté samozřejmě musí být řádně osvětleni mimo obec i v obci. To znamená, že musí mít bílé a červené světlo, bílé a červené odrazky vpředu a vzadu a odrazky ve výpletu kol, aby byli dobře viditelní pro ostatní účastníky silničního provozu," uvedla tisková policejní mluvčí Eva Prachařová.

Od doby zavedení nového ustanovení o reflexních prvcích chodců policisté nejprve zaměřili kontroly preventivně, provinilcům domlouvali a navíc jim v rámci osvěty předávali reflexní proužky nebo vestičky. Ovšem nyní už měli chodci dostatek času si na novinky zvyknout, a proto policie začala kromě domluvy "rozdávat" i pokutové bloky. Obvykle policejní hlídka uloží pokutu ve výši přibližně 300 korun.

"Nutno podotknout, že v rámci dopravních kontrol policisté v královéhradeckém kraji od začátku roku 2016 zaznamenali 161 dopravních přestupků chodců (tyto přestupky zahrnují nejen viditelnost, ale třeba také přecházení mimo přechod, přecházení na červenou, apod.) a uložili za ně pokuty v celkové výši 53 tisíc korun," dodala Eva Prachařová.

Od počátku roku 2016 královéhradecká policie zaznamenala čtyři úmrtí chodců, ve třech případech byl na vině řidič vozidla, jedenkrát chodec.

Se zvýšenými dopravními kontrolami se budou chodci a cyklisté setkávat minimálně až do konce listopadu, chodci pak v průběhu celého zimního období. I když v současné době chodci nemají povinnost nosit reflexní prvky v obci, je nutné připomenout, že tyto prvky mnohonásobně zvyšují jejich viditelnost a tedy i bezpečí při pohybu na přechodu pro chodce nebo při přecházení vozovky.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)