Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Výstava Má vlast cestami proměn letos poprvé i v Královéhradeckém kraji
banner

Výstava Má vlast cestami proměn letos poprvé i v Královéhradeckém kraji

RENÉ HERZÁN

Pátek, 14. února 2014

Výstava Má vlast cestami proměn letos poprvé i v Královéhradeckém kraji

Tradičně v druhou májovou sobotu proběhne v areálu národní kulturní památky na Vyšehradě v Praze slavnostní zahájení národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn. Šestý ročník jedinečné akce svého druhu v České republice bude zahájen na území Královské a knížecí akropole staroslavného Vyšehradu 10. května 2014.

Jedenkrát za rok se zde scházejí představitelé a zástupci krajů s návštěvníky z celé země i ze zahraničí, aby společně zahájili nevšední přehlídku proměn staveb, prostorů a krajiny naší země.

Mezi přihlášenými proměnami je mj. restaurovaná freska s námětem Posledního soudu na faře v Broumově, obnova sousoší 14 svatých pomocníků v Otovicích, obnova historických náhrobků na hřbitově v Broumově nebo záchrana objektu bývalé Walzlovy továrny v Meziměstí.

Putovní výstava Má vlast přináší svědectví o zvelebování opomíjených míst a objektů v sídlech a krajině. O proměnách chátrajících staveb v důstojné objekty s užitečnou náplní, o zkrášlených náměstích a návsích, nádražích, sakrálních stavbách. Putovní výstavu můžete vidět po celý rok ve vestibulech nádraží, krajských úřadů, knihoven, škol a univerzit, na návsích a náměstích nebo v infocentrech.

Díky tomuto konceptu výstavu v průběhu roku shlédne asi 2,5 milionu návštěvníků. V letošním roce se poprvé stává partnerem výstavy i Královéhradecký kraj, i díky velké podpoře hejtmana kraje Lubomíra France. "Kolem nás se nachází spousta významných míst. Pro někoho jsou významná kulturně nebo historicky, pro někoho jsou jedinečná díky osobním vzpomínkám. A aby naše vzpomínky nechátraly, je třeba se o ně a o místa s nimi spojená starat a zvelebovat je. Královéhradecký kraj je hrdým nositelem této myšlenky, a i proto jsme s radostí organizačním partnerem letošního ročníku výstavy Má vlast cestami proměn," uvedl hejtman Franc.

Toto partnerství tak umožní prezentovat významné projekty obnovy památek na území kraje v rámci celé České republiky. V současné době probíhá výběr nejzdařilejších, nejnáročnějších či nejzajímavějších příkladů obnovy památek na území Královéhradeckého kraje. Výstavu pořádá Asociace Entente Florale CZ - Souznění, o.s. a Národní kulturní památka Vyšehrad. Partnerem pro Královéhradecký kraj je sdružení Omnium o.s.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)