Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Zvyšuje se počet případů, kdy podvodníci okradou starší osoby
banner

Zvyšuje se počet případů, kdy podvodníci okradou starší osoby

RENÉ HERZÁN

Neděle, 15. června 2014

Zvyšuje se počet případů, kdy podvodníci okradou starší osoby

V posledních dnech policisté na Královéhradecku zaznamenávají zvýšený počet případů, kdy se podvodníci pod různými záminkami vloudí do přízně starší osoby, kterou záhy okradou o peníze. A nejedná se o malé částky, senioři mnohdy přichází o celoživotní úspory. Jenom ve středu přijali policisté v kraji hned tři oznámení, které se týkají trestné činnosti páchané na seniorech. Všechny případy si byly velmi podobné.

Policisté apelují na starší spoluobčany a jejich blízké, aby nebyli důvěřiví k cizím osobám a nikoho si nepouštěli do svého obydlí. Pokud je někdo osloví s tím, že mu jde vrátit nějaký přeplatek, už je to známka, že se jedná o podvodníka, protože veškeré přeplatky se posílají prostřednictvím pošty.

"V případě, že se vám u dveří objeví cizí osoba, která požaduje nějakou pomoc, např. poskytnout vodu do chladiče auta, napít, použít WC, je třeba maximálně zvážit, zda se dát s takovou osobou do hovoru. Pokud jde o více osob, pak radíme jednoznačně s těmito osobami nenavazovat žádný hovor," důrazně upozorňuje tisková policejní mluvčí Libuše Holá.

"V Jaroměři ve středu krátce před polednem přišla k jednomu domu žena s mužem a zazvonili. Dům nebyl jistě náhodně zvolený. Přišli s úmyslem krást a vyhlédli si snadný objekt. Ve zmíněném bytě žil 92letý muž se svou 90letou sestrou. Když starý pán otevřel, žena vešla až do kuchyně a řekla seniorce, že jí nese přeplatek za elektřinu. Na stůl položila pětitisícovou bankovku. Seniorka však začal oponovat, že přeplatek za elektřinu už obdržela, a že jí přišel poštou. Žena trvala na svém, že nese přeplatek, ale asi po čtvrt hodině odešla. Zde bychom mohli říct, že seniorka se zachovala správně, ale bohužel byla chyba, že ženu vpustili dovnitř. Po jejich odchodu seniorka zjistila, že jí z vedlejší místnosti odcizil pravděpodobně muž, který zůstal stát venku, 27 tisíc korun korun," uvedla jeden z případů Libuše Holá.

Ve stejný den v Trutnově na okno dvaaosmdesátileté seniorky zaťukala neznámá žena s tím, že si přišla pro nedoplatek za elektřinu ve výši 170 korun. Důchodkyni na tom nebylo nic divného a ženu pozvala dál. Spolu s ní do domu vešel i její společník. Poté co jim seniorka předala pětisetkorunovou bankovku, oba z domu odešli, aniž by ji předali potvrzení o převzetí peněz. "A ani nemohli, protože se jednalo o podvodníky. Případ šetří trutnovští policisté jako přestupek proti majetku. Proto upozorňujeme spoluobčany, aby byli opatrní a nenechali se obdobnými fintami podvodníků zmást," řekla další tisková policejní mluvčí Hana Klečalová.

Ilustrační foto archiv Policie ČR

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)