Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Američané do Náchoda pospíchali. Podél silnic je vítaly davy lidí

Američané do Náchoda pospíchali. Podél silnic je vítaly davy lidí

René Herzán

Pondělí, 30. března 2015

Američané do Náchoda pospíchali. Podél silnic je vítaly davy lidí

V neděli v 10:30 hodin, téměř o hodinu dříve, než bylo avízováno, překročila první část amerických vojenských jednotek česko - polskou hranici v Náchodě - Bělovsi. Konvoj Dragounů podél silnice vítaly tisíce lidí jak v Náchodě, tak i v dalších městech a trase směrem na Pardubice, kde jednotka nocovala.

Náchodem, Českou Skalicí a Jaroměří projelo v chladu a dešti 39 vozidel 2. jízdního regimentu, který se ze tří směrů vrací ze cvičení v Pobaltí a Polsku. Po celé trase stály špalíry a skupinky lidí, kteří projíždějícím vojákům mávali a volali na ně. Na vojenskou techniku se přijela podívat i celá řada lidí z Broumovska.

"Po dlouhé době jsem opravdu hrdý na to, že jsem Čech! Ukázali jsme, že se dokážeme ve vypjatých situacích semknout proti rudému moru. Dokázali jsme, že víme kam patříme, že jsme hrdými členy Severoatlantické aliance. Děkuji Vám, že jsme společně vyjádřili podporu obrannému spojenectví demokratických států, a úctu ke svobodě," ocenil účast tisíců lidí podél silnic iniciátor náchodské akce U.S. Army, Welcome to the Czech Republic! Josef Matyáš.

Podle amerického deníku Stars and Stripes, vydávaný americkým ministerstvem obrany, byli vojáci nebývalým zájmen nadšeni. "Vlastně jsem čekal, že to bude přesně opačně. Myslel jsem, že se v České republice dočkáme mnohem menší podpory," přiznal desátník Tristan Miller. "Je dobré, že lidé vidí o co se pokoušíme. Snažíme se navázat dobré vztahy se zeměmi okolo nás. Nejsem tu jen pro Německo, ale pro celou Evropu." Američtí vojáci se třeba v Náchodě dočkali i dárků, dostali 400 lahví místního piva. "Všude, po celou cestu, stáli okolo silnic lidé. Mávali na nás a děkovali nám, viděli jsme spousty amerických vlajek. Bylo to úžasné, pravděpodobně to je vrchol mé dosavadní vojenské kariéry," řekl podle deníku Stars and Stripes Tristan Miller.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)