Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov navštívila skupina uměleckého polsko-česko-ukrajinského plenéru
banner

Broumov navštívila skupina uměleckého polsko-česko-ukrajinského plenéru

Petr Cirkl

Pátek, 22. prosince 2017

Broumov navštívila skupina uměleckého polsko-česko-ukrajinského plenéru

V pondělí 18. prosince se uskutečnila návštěva skupiny mládeže a umělců, členů interdisciplinárního uměleckého polsko-česko-ukrajinského plenéru. Kolem 40 účastníků přijelo do Broumova, aby se seznámili s významnými budovami města.

Prohlídka Broumova začala před dřevěným kostelíkem Panny Marie na hřbitově. Zde skupinu přivítala vedoucí broumovského Infocentra, Jitka Exnerová. Omluvila nepřítomnost starosty ing. Jaroslava Bitnara, který musel nutně ten den odjet na jednání do Hradce Králové. Skupinu poté celý den provázel bratr Gereon z broumovského kláštera. Účastníci měli tak možnost vyslechnout si výklad o jednotlivých historických památkách v polštině. Všichni ocenili perfektní polštinu bratra Gereona.

Prohlídka začala v dřevěném kostelíku, následovala návštěva kostela sv. Václava. Hlavním cílem však byl broumovský klášter. Především pro ukrajinské návštěvníky byla prohlídka velmi zajímavá.

Skupinu polských účastníků plenéru vedla Salomea Pletnicka z Centra polské kultury a dialogu ve městě Iwano-Frankiwsku. Vzledem k tomu, že všichni účastnici z Ukrajiny pocházejí ze smíšených ukrajinsko-polských rodin, všichni velmi dobře rozumí polsky a také velmi dobře polsky mluví. Velmi zajímavé bylo, kolik dotazů tito účastnici vznesli během všech prohlídek na bratra Gereona.

Tuto skupinu do Broumova přivezla Joanna Golak-Cincio z Nowé Rudy a starala se o ni během celého pobytu. V Polsku jsou do 22. prosince, kde je pro ně připraven bohatý program.

Poděkování za možnost uskutečnění této akce patří vedení města Broumov, Agentuře pro rozvoj Broumovska, která umožnila bezplatný vstup do historických budov a také vstřícný přístup správce kláštera Přemka Sochora a bratra Gereona. Zásluhou všech se podařilo uskutečnit toto mezinárodní setkání umělců v našem městě. Určitě všichni účastníci na setkání budou dlouho vzpomínat.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)