Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumov udělil Pamětní listy. Mezi oceněnými bylo i krajanské sdružení Heimatkreis
banner

Broumov udělil Pamětní listy. Mezi oceněnými bylo i krajanské sdružení Heimatkreis

Lucie Lesáková

Středa, 19. října 2016

Broumov udělil Pamětní listy. Mezi oceněnými bylo i krajanské sdružení Heimatkreis

Město Broumov má za sebou letošní udílení Pamětních listů. Stalo se tak během oficiální návštěvy krajanského spolku Heimatkreis z německého Forchheimu na konci září.

Slavnostní setkání se uskutečnilo ve čtvrtek 29. září v hotelu Veba, tedy v první den, kdy "krajané" do Broumova dorazili. Oficiální ceremoniál zahájil starosta města Ing. Jaroslav Bitnar. Českou stranu dále zastupovali radní města Broumova – Ing. Jiří Myšák, JUDr. Tomáš Blažek, Mgr. Jiří Ringel a Monika Mrštinová, tajemnice Ing. Eva Blažková, MPA, a další hosté – ThLic. Martin Lanži, vedoucí Římskokatolické farnosti – Děkanství v Broumově, a Karel Franze, vedoucí Muzea Broumovska.

"Vedení města se rozhodlo ocenit dlouholetou činnost "bývalých krajanů" z broumovského výběžku. Využili jsme tak příležitosti, kdy k nám zavítali zástupci spolku Heimatkreis z německého Forchheimu," uvedla během večera Ing. Eva Blažková, MPA, tajemnice MěÚ.

Mezi oceněnými byl v prvé řadě samotný spolek. Pamětní list převzal Erik Buchholz, předseda spolku s oficiálním názvem Heimatkreis Braunau / Sudetenland e. V. Hlavní zásluhou udělení ocenění bylo uchování historické paměti Broumovska zejména díky široké publikační činnosti, která slouží jako bohatý zdroj vědomostí a poznatků z moderních dějin od konce 19. století do roku 1945 z české i německé strany.

Dalšími, kdo Pamětní list města Broumova získali, byli Ernst Birke a Alfred Schwanse. Ti se osobně do současné doby interesují ve sbližování a porozumění předválečných německy hovořících broumovských rodáků pod vedením krajanského sdružení a současných obyvatel Broumovska, a to zejména po roce 1989. Vrcholem jejich aktivní kariéry ve vedení spolku byl podpis partnerské smlouvy mezi městy Broumov a Forchheim v září 2001 (Forchheim je patronátním městem předválečných broumovských rodáků sdružených v organizaci Heimatkreisu).

Walter Hecht si zasloužil ocenění nejen díky udržování vzájemných přátelských vztahů obou stran, ale hlavně na základě soustavné letité pomoci při vydávání krajanského periodika Braunauer Rundbrief. V něm zprostředkovává informace o aktuálním dění z Broumovska, ale i jako jeden z posledních pamětníků života zde před rokem 1945 přispívá i historickými články. Mimo jiné se též podílel při tvorbě almanachu k výročí broumovského divadla a na organizaci výstavy a realizaci publikace o broumovském selském kroji.

Helga Buhl získala na závěr večera speciální ocenění. Za své aktivity na poli udržování vzájemných přátelských vztahů, za funkci důležitého komunikačního článku při mnoha jednáních a návštěvách nebo za překladatelskou pomoc při vydávání periodika Braunauer Rundbrief. Ve Forchheimu také založila a osobně vede výuku českého jazyka.

Program návštěvy pokračoval až do neděle 2. října. V páteční podvečer se uskutečnil seminář v konferenčním sále IC Broumovska. Na programu byla prezentace Christiny Meinusch o muzeu ve Forchheimu a neoficiální setkání s místními pamětníky po několika letech. V sobotu byla na programu prohlídka benediktinského kláštera, centra města, Městského divadla a dřevěného kostela Panny Marie. Německá delegace poté pokračovala návštěvou Centra Walzel v Meziměstí a památníků ve Vysoké Srbské a Stárkově. Večer potom navštívila vernisáž putovní výstavy Má vlast cestami proměn. V neděli se uskutečnilo na Hvězdě v Broumovských stěnách setkání s bývalými starosty a dalšími pozvanými z území. Potom převzal roli průvodce Jakub Děd, zástupce spolku Omnium, který zástupce krajanského sdružení provedl po kostelích v Otovicích, Heřmánkovicích a Vižňově.

Zdroj www.broumov-mesto.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)