Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumováci opět závodili v Polsku na ručních drezínách
banner

Broumováci opět závodili v Polsku na ručních drezínách

René Herzán

Středa, 22. července 2015

Broumováci opět závodili v Polsku na ručních drezínách

Skupina fanoušků železnice z Broumova v sobotu již po páté reprezentovala v polských Jugowicích město i Českou republiku na 13. ročníku mistrovství Polska v závodech ručních drezín. Tomáš Ságner s Lukášem Novákem skončili na 53. místě, při druhém pokusu na 38. místě, v dalších jízdách se Tomáš Ságner s Janem Hlaváčkem umístili na 45. a 46. místě. Na start se postavilo 77 závodních družstev.

"Asi si tam musíme zařídit někdy během roku zkušební jízdy. Nějak se nám ten čas zhoršuje a zvyšuje se víc trénovaných účastníků. Zatím nejlepší čas jsme měli s Martinem v roce 2010, to jsme soutežili v kategorii 14 - 18 let a umístili jsme se na druhém místě," komentoval umístění ve středu závodního pole Tomáš Ságner a dodal: "Letos tady byli další závodnící z ČR, z Děčína, ale ti mají vlastní drezínu a jsou natrénovaný. Umístili se nejlépe na 7. místě. V Děčíně mají také závody, ale tam to není jen na 400 metrů, ale na 10 kilometrů v šesti lidech."

Během závodů probíhal i doprovodný program. Jezdily zde motorové drezíny po nepoužívaných kolejích, kde vlak projel naposled v roce 1997. Drezíny jsou různě doma sestavené, většinou mají motor z Fiatu 126p nebo nějaké motorky. Další díly si majitelé sestavili sami doma nebo z dílů, které našli ve sběru.

Jako zajímavost letošního ročníku byly tance zumby a šílené drezíny - hry pro děti, nebo jízda na poníku. Uvnitř budovy byla výstava s historickými fotkami a modelové kolejiště.

"Jugowice leží 40 kilometrů po silnici přes hraniční přechod Starostín. Na kole byste sem dojeli ještě kratší cestou, ale náročnější, přes hraniční přechod na Janovičkách. Na trati Walbrzych - Klodzko, která je také v blízkosti, se nachází nejdelší tunel v Polsku - měří 1601 metrů. Ve vedlejší vesnici Zagórze Slaskie se nachází velká přehradní nádrž, na které se v pěkném počasí dá dobře zaplavat nebo si také půjčit kajaky nebo vodní šlapadla. Z vesnice je to také kousek na hrad Grodno," informoval o turistických zajímavostech Tomáš Ságner.

Foto Tomáš Ságner, Martin Marek, Jan Hlaváček a Lukáš Novák

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)