Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumovští horolezci vystoupili na šestitisícovou horu Stok Kangri
banner

Broumovští horolezci vystoupili na šestitisícovou horu Stok Kangri

René Herzán

Úterý, 21. října 2014

Broumovští horolezci vystoupili na šestitisícovou horu Stok Kangri

V druhé polovině září se podařilo členům broumovského horolezeckého oddílu DKH Milanu Lukašákovi a Luboši Flouskovi vystoupit na šestitísicovku Stok Kangri (6 153 m.n.m.). V oblasti severozápadní části Indických Himalájí Stok v regionu Ladakh se jedná o nejvyšší vrchol, který patří mezi nejčastěji lezené.

Stok Kangri byl zdolán ze základního tábora (4 980 m) klasickou cestou po východním ledovci a severojižním hřebenu. Výstup byl zahájen 18. září 2014 v 1:00, vrchol dosažen v 5:30 téhož dne, sestup pak trval dvě hodiny s návratem do základního tábora v 8:15 hodin.

"Ačkoliv Stok Kangri nepatří mezi technicky těžké vrcholy, tak se náš výstup neobešel bez komplikací," říká Milan Lukašák a pokračuje: "Na tuto dobu jsme se museli při výstupu potýkat s extrémně nízkými teplotami. Další komplikací se ukázal být náš rychlý postup, kdy jsme na vrchol dorazili téměř o hodinu dříve, než jsme původně plánovali. Při čekání na východ slunce a příhodnější podmínky pro sestup jsme tedy pořádně vymrzli. To byla však naštěstí jediná potíž, která nás v Ladakhu potkala."

Jen pro ilustraci, v ten den se vypravilo na vrchol sedm skupin, tedy více než šedesát lidí. Úspěšný výstup však mohlo slavit jen pět horolezců, ostatní svůj pokus odložili na příhodnější podmínky.

"Chtěl bych poděkovat klukům z oddílu za pomoc s materiálem a podporu," nezapomněl Milan Lukašák ocenit pomoc svých oddílových kolegů.

Odkaz na webové stránky horolezeckého oddílu DKH Broumov. Profil na Google.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)