Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Celý svět dnes slaví Giving Tuesday. Zapojil se i Klášter Broumov

Celý svět dnes slaví Giving Tuesday. Zapojil se i Klášter Broumov

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 27. listopadu 2017

Celý svět dnes slaví Giving Tuesday. Zapojil se i Klášter Broumov

Po nákupní horečce na Black Friday do Česka letos podruhé přichází Giving Tuesday – světový svátek dárcovství a nejštědřejší den v roce. Celý svět včetně Česka se spojí s jediným cílem, aby pomáhal a vrátil společnosti něco dobrého zpět. Klášter Broumov se do oslav také rozhodl zapojit.

Giving Tuesday se slaví každý rok první úterý po Dni díkuvzdání a jako kontrast k nákupnímu šílenství na Black Friday. Svátek se po černém pátku snaží vyrovnat lehce ztracený balanc a podpořit v lidech chuť pomáhat, zároveň startuje adventní charitativní sezonu. Lidé, firmy, neziskové organizace, vzdělávací instituce, města či rodiny, ti všichni společně na Giving Tuesday věnují peníze, čas či znalosti potřebným nebo jen dělají dobré skutky. Na Giving Tuesday po celém světě padají filantropické rekordy v částkách vybraných na charitu. Největší svátek dárcovství se ve světě slaví od roku 2012, v Česku teprve podruhé. V loňském roce se do hnutí zapojilo více než 100 zemí světa a na dobrou věc se vybralo 168 milionů dolarů.

"Giving Tuesday je magické datum. Ten den se po celém světě děje nespočet dobrých skutků. Štědrost by však neměla být výsadou jen jednoho dne v roce. Pokud bychom dárcovství přirovnali k manželství, Giving Tuesday je jako oslava výročí," popisuje Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti. V Česku je aktuálně na Giving Tuesday registrováno přes 150 dárcovských výzev. Jejich rozsah je široký, zaměřují se na pomoc nemocným, zvířatům, dětem z dětských domovů, seniorům i LGBT komunitě, nebo na podporu osobního rozvoje a vzdělávání či prevence proti mozkové mrtvici.

Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov také na Giving Tuesday registrovalo dárcovskou výzvu "Vstupte do kláštera!", díky níž může kdokoliv přispět na aktivity a činnost tohoto centra sídlícího v národní kulturní památce broumovského kláštera. Více o výzvě naleznete ZDE.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)