Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Česko-polská Hřebenovka zatraktivňuje pohraničí

Česko-polská Hřebenovka zatraktivňuje pohraničí

René Herzán

Sobota, 8. srpna 2020

Česko-polská Hřebenovka zatraktivňuje pohraničí

Královéhradecký kraj se spolu s dalšími partnery podílí na obnově Česko-polské Hřebenovky, jejíž jednotlivé dokončené části se už těší obrovské přízni turistů. Akce s rozpočtem přes 3,5 milionu eur je strategickým projektem v rámci úspěšné česko-polské přeshraniční spolupráce a v současnosti se blíží ke svému závěru. Páteří Hřebenovky je 11 nových nebo obnovených rozhleden. Zatím poslední dokončené se slavnostně otevřou v srpnu.

Královéhradecký kraj zatraktivní celkem čtyři nové rozhledny. Po rozhledně na Velké Deštné, která je nominována v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje, se návštěvníkům otevřely také rozhledny v Olešnici v Orlických horách a ve Vysoké Srbské. Na Novém Hrádku pokračuje montáž nové rozhledny na tubus bývalé větrné elektrárny. Oba sousední státy spojil obnovený Jánský most v Neratově a orientaci návštěvníkům usnadní dvě nová informační centra.

"Na předfinancování projektu na výstavbu rozhledny na Feistově kopci poskytl Královéhradecký kraj obci Olešnice v Orlických horách v loňském roce půjčku ve výši tři miliony korun. Jsem rád, že jsme tak přispěli k realizaci této stavby," říká hejtman Jiří Štěpán s tím, že hlavním úkolem kraje, coby jednoho z partnerů, bylo zajištění turistického značení na svém území a zpracování mapových podkladů celého česko-polského území zapojeného do projektu.

"Projekt Česko-polská Hřebenovka – východní část navazuje na předchozí česko-polské projekty, v rámci kterých již bylo v našem kraji několik rozhleden, vyhlídkových míst a informačních center postaveno. Jedná se třeba o rozhledny Žernov, Čáp u Teplic nad Metují, Na Signálu u Horní Radechové, Eliška u pevnosti Stachelberg, vyhlídkové místo v Broumově nebo o informační centra v Broumově, ve Vrchlabí nebo na Kuksu," připomíná krajský radní pro oblast regionálního rozvoje, dotací a cestovního ruchu Pavel Hečko.

Celkový rozpočet projektu je přes 3,5 milionu EUR, tedy zhruba 90 milionů korun. Z toho 85 % nákladů pokrývá dotace z programu Interreg V-A ČR-Polsko, navíc 5 % nákladů českých partnerů pokrývá dotace ze státního rozpočtu ČR. Vedoucím partnerem projektu je sdružení Euroregion Glacensis.

Česko-polské přeshraniční programy již mnoho let výrazně přispívají k rozvoji Královéhradeckého kraje, zejména jeho příhraničních oblastí. Dotační prostředky začaly proudit ještě před vstupem České republiky a Polska do Evropské unie, od vstupu do EU se využívá již třetí přeshraniční program, následující se připravuje. Např. v programu Interreg ČR-Polsko bylo na území Královéhradeckého kraje v programovém období 2007-2013 podpořeno 100 velkých projektů a 320 mikroprojektů s evropskou dotací přes 2,4 miliardy korun. V současném programovém období 2014-2020 bylo v Královéhradeckém kraji doposud podpořeno 70 velkých projektů a 180 mikroprojektů s evropskou dotací přes 2,1 miliardy korun.

Uchazeči o evropské dotace v rámci přeshraničních programů mohou získat informace o stávajících možnostech v programu Interreg V-A ČR-Polsko 2014-2020 a rovněž informace o připravovaném programu Interreg ČR-Polsko 2021-2027 na oddělení evropských grantů Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (Ing. Roman Klíma - tel. 495 817 492, e-mail rklima@kr-kralovehradecky.cz).

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)