Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Česko-polská spolupráce při podpoře Broumova pokračuje
banner

Česko-polská spolupráce při podpoře Broumova pokračuje

Kateřina Ostradecká, foto Martha Akritidu

Úterý, 18. dubna 2023

Česko-polská spolupráce při podpoře Broumova pokračuje

V pátek 14. dubna se na Městském úřadě v Broumově sešli zástupci 10 měst a obcí z polských příhraničních okresů Wałbrzych a Kłodzko, aby společně podepsali prohlášení o podpoře kandidatury města Broumov na Evropské hlavní město kultury 2028. Setkání se zúčastnila také náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová a člen vedení Dolnoslezského vojvodství Krzysztof Maj. 

Společnou deklaraci, která vyjadřuje zájem o česko-polskou spolupráci nejen na poli kultury, podepsali představitelé měst a obcí Wałbrzych, Kłodzko, Nowa Ruda, Głuszyca, Radków, Polanica-Zdrój, Mieroszow, Jedlina-Zdrój a Kudowa Zdrój a okresu Kladsko. Za Královéhradecký kraj, který je partnerem kandidatury Broumova, na setkání promluvila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová: „Pro Královéhradecký kraj je to významný den, protože jde o další důležitý krok na cestě kandidatury města Broumova k navázání spolupráce a zapojení polských partnerů. Věřím, že to pomůže oživit celé naše území. Královéhradecký kraj vnímá kandidaturu nejenom v rámci Broumova, ale pro celé naše území – nerozlišujeme, kde máme hranice, protože všichni jsme to celé velké krásné Broumovsko.“

Memorandum komentoval také Krzysztof Maj, člen vedení Dolnoslezského vojvodství, který po setkání uvedl: „Myslím, že dnešní den je důležitým znamením pro mezinárodní porotu, že kandidatura Broumova není podporována jen z české strany, ale dostává se jí silné podpory i ze strany příhraničních polských obcí a měst. Cítíme velké nadšení a moc se těšíme na červen, kdy mezinárodní porota zavítá do Broumova. Věříme, že Broumov vyhraje.“

Rovněž starosta Broumova Arnold Vodochodský vyjádřil svůj pohled na to, co vítězství ve finále soutěže může přinést Broumovu, když řekl: „Pokud v červnu získáme titul, bude to pro Broumov a okolí nový impuls. Bude to znamenat, že Evropě záleží na malých městech. Ukážeme také, že když se budeme snažit investovat svůj čas a odhodlání, můžeme místo, kde žijeme, zlepšit. Každý den kolem sebe slyším, jak roste naděje na lepší budoucnost Broumova. Kultura přinese příležitosti mladým lidem, rozvoj investic a zlepšení kvality života. V případě vítězství Broumova pak nebude vítězem jenom Broumov, ale my všichni, kteří tu dnes na setkání sedíme.“

Na závěr setkání došlo k podpisu memoranda o spolupráci mezi Euroregionem Glacensis zastoupeným předsedou Miroslavem Kociánem a sekretářem Jaroslavem Štefkem a na straně druhé Nadačním fondem Broumov – město kultury zastoupeným výkonným ředitelem kandidatury Janem Školníkem. V případě, že Broumov získá titul, Euroregion Glacensis otevře speciální grant pro projekty v souladu s programem Broumov 2028 s alokací 500 000 EUR.

O udělení titulu Evropské hlavní město kultury pro rok 2028 rozhodne na konci června mezinárodní porota, která bude vybírat mezi dvěma finalisty – Broumovem a Českými Budějovicemi. Broumov kandiduje jako nejmenší město ve čtyřicetileté historii soutěže a hlavním tématem jeho kandidatury je kreativní poutnictví, které vybízí každého z nás k aktivnímu a společnému řešení výzev dnešní Evropy.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)