Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Dar spolku Omnium z odkazu baronky Johanny von Herzogenberg, dlouholeté jednatelky Adalbert Stifter Verein

Dar spolku Omnium z odkazu baronky Johanny von Herzogenberg, dlouholeté jednatelky Adalbert Stifter Verein

Omnium z.s.

Neděle, 13. prosince 2015

Dar spolku Omnium z odkazu baronky Johanny von Herzogenberg, dlouholeté jednatelky Adalbert Stifter Verein

Symbolicky souběžně s koncem česko-německé konference organizované spolkem Omnium ve spolupráci s Heimatpflegerin der Sudetendeutschen pod názvem Monumenta VIVA – Péče o kulturní dědictví v oblastech bývalých Sudet, která proběhla na Vyšehradě 3. prosince 2015 v historických prostorách Starého Purkrabství, předala paní Anna Knechtel, vědecká pracovnice spolku Adalbert Stifter Verein v Mnichově, dar spolku Omnium z odkazu baronky Johanny von Herzogenberg.

"Dar je určen na obnovu památek na Broumovsku, které paní baronka znala díky vztahům s benediktiny, odsunutými z kláštera v Broumově do bavorského Rohru u Regensburgu po 2. světové válce," uvedla Anna Knechtel.

Baronka Johanna Picot de Peccaduc Freiin von Herzogenberg byla přes třicet jednatelkou spolku Adalbert Stifter Verein. Narodila se 23. června 1921 na zámku Sychrov a vyrostla v Brně u Ústí nad Labem. Studovala v Praze dějiny umění, germanistiku a filozofii. Po odsunu našla nový domov v Bavorsku, kde působila jako historička umění v Německu v Mnichově. Na Čechy ale nezanevřela a za hranicemi se snažila prezentovat české kulturní poklady. Za přínos k česko-německým vztahům si vysloužila roku 2003 vyznamenání Masarykovým řádem od Václava Havla. Papežem Janem Pavlem II. byla jmenována Dámou Silvestrova řádu "za činy smíření Němců s Čechy a Poláky". Je také držitelkou Spolkového kříže za zásluhy. Zemřela 20. února 2012 v Mnichově.

Finanční prostředky pocházejí z kondolenčních příspěvků při pohřbu baronky von Herzogenberg a mají být využity na obnovu památek v Čechách.

Spolek Omnium se věnuje záchraně a obnově památek na Broumovsku od roku 2011. Pomáhá realizovat projekt obnovy broumovské skupiny kostelů, ale především se angažuje při obnově drobných sakrálních památek v regionu. Do dnešního dne tak opravil přes dvacet drobných staveb s nákladem 1,5 mil. Kč. "Další projekty obnovy památek jsou připraveny a budou se realizovat v roce 2016. A právě na tyto drobné stavby bude i obdržený dar využit. Je to pro nás opravdu velký závazek," uvedl Jakub Děd ze spolku Omnium.

Foto: archiv spolku Adalbert Stifter Verein

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)