Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Dobrou spolupráci s krajem ocenili Poláci vyznamenáním pro hejtmana
banner

Dobrou spolupráci s krajem ocenili Poláci vyznamenáním pro hejtmana

René Herzán

Úterý, 28. dubna 2015

Dobrou spolupráci s krajem ocenili Poláci vyznamenáním pro hejtmana

Ve čtvrtek 23. dubna se hejtman Lubomír Franc sešel s maršálkem Dolnoslezského vojvodství Cezarem Przybylskim, aby společně projednali plány ohledně výstavby a napojení česko-polských silnic nebo rozvoje přeshraniční spolupráce v oblasti cestovního ruchu. Hejtman Franc také dostal polské státní vyznamenání za zásluhy při budování česko-polských vztahů.

Oba představitelé sousedních regionů spolu jednali před začátkem konference "25 let samosprávy a rozvoje mezinárodní spolupráce s Českou republikou", kde má Královéhradecký kraj významnou roli. Diskutovali hlavně o dostavbě silnice S3 (do polského Bolkowa), která má v Česku navázat na rychlostní silnici R11. Hejtman Franc se zajímal o aktuální stav na polské straně.

"Jsem přesvědčený, že spolupráce mezi Českem a Polskem bude pozitivně hodnocena i nadále. V rámci partnerství Královéhradeckého kraje a Dolnoslezského vojvodství vzniklo jen v období 2007 - 2013 přes čtyři stovky společně realizovaných projektů. Evropská dotace schválená na tyto projekty dosahuje téměř dvou miliard a 400 milionů korun. Pro Královéhradecký kraj a Dolnoslezské vojvodství to představuje nejvyšší objem dotací v rámci celého podporovaného území česko-polského přeshraničního programu," řekl hejtman a rovnou naznačil, že v nastoleném úspěšném trendu hodlá kraj pokračovat i v dalších letech.

"Do roku 2020 jsou připraveny různé projekty na modernizaci silnic ve východních Krkonoších. Rekonstrukce silnice II/300 z Babí přes Prkenný důl a Žacléř do Královce usnadní cestování z Trutnova do Polska. Na Broumovsku se připravuje projekt na opravu silnice z Broumova ke státní hranici směrem na polské město Radków a v okolí Police nad Metují je v plánu rekonstrukce silnice z Bezděkova nad Metují k hranicím. V Orlických horách bychom chtěli za evropské peníze opravit silnice z Rokytnice v Orlických horách do Orlického Záhoří i do lyžařského střediska Říčky. Všechny tyto projekty mají probudit také zájem turistů o příhraniční oblasti," dodal hejtman.

S maršálkem ještě debatovali o možnosti rozšíření železniční a autobusové dopravy mezi Walbrzychem, Meziměstím a Hradcem Králové. Tématem se bude hejtman dále zabývat na schůzce koncem dubna, které se zúčastní také primátor Walbrzychu Roman Szełemej.

V závěru dne obdržel hejtman Rytířský kříž Řádu Polské republiky za zásluhy, který uděluje polský prezident. Vyznamenání za přínosnou spolupráci mezi Českem a Polskem mu připnula polská velvyslankyně.

Celá připravovaná spolupráce má vyvrcholit 15. září na Sněžce, kde slavnostně podepíší zástupci obou stran dohodu ESÚS (Evropské seskupení pro územní spolupráci).

Foto archiv Královéhradeckého kraje

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)