Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Evropské hlavní město kultury Vratislav 2016 je svátkem pro celé Dolní Slezsko
banner

Evropské hlavní město kultury Vratislav 2016 je svátkem pro celé Dolní Slezsko

René Herzán

Úterý, 24. února 2015

Evropské hlavní město kultury Vratislav 2016 je svátkem pro celé Dolní Slezsko

Za necelý rok se polská Vratislav stane Evropským hlavním městem kultury (EHMK). Je to velmi významná událost nejen pro hlavní město Dolního Slezska, ale i pro celý region, který je intenzivně zapojen do propagace myšlenky EHMK. Je to příležitost pro umělce, muzikanty a interprety, spisovatele, hybatele kulturního života a tisíce kreativních nadšenců, kteří působí v mnoha městech Dolního Slezska, které sousedí s Broumovskem.

Evropské hlavní město kultury Evropské hlavní město kultury přináší výjimečnou šanci představit návštěvníkům z Polska a Evropy co nejvíce zajímavých a kvalitních kulturních aktivit.

Příležitost propagace s nadšením využije i město Kladsko, které se aktivně podílí na organizaci EHMK a již dva roky je partnerem vratislavského organizačního týmu. Na základě toho vznikla organizace "Kłodzko 2016", v rámci které budou kulturní subjekty z regionu Kladska spolupracovat na kulturních, uměleckých a vzdělávacích programech a zajištění vysoké kvality nabízených aktivit. Spolupráce by měla zajistit také aktivní zapojení občanů ve vytváření a využití nabízených programů v Evropském hlavním městě kultury Vratislav, a zvýšení návštěvnosti turistů v kladském regionu.

Evropské hlavní město kultury - Vratislav 2016

Město Vratislav se v roce 2016 stane Evropským hlavním městem kultury. Je to první polské město, které uspělo a získalo tento prestižní titul. Města s titulem EHMK se během celého roku stanou místem, na které svou pozornost zaměří celá Evropa.
Program EHMK Vratislav 2016 je plánován na několik let, ačkoliv kumulovat bude v roce 2016. Do programu bylo zapojeno přes 500 kulturních akcí, festivalů, koncertů a aktivit realizovaných přímo ve veřejných městských zónách.

Hlavní město Dolního Slezska již dnes zve návštěvníky a turisty z celé Evropy i ze světa. Na realizaci programu EHMK Vratislav 2016 pracuje tým odborníků, manažerů a umělců seskupených kolem Kanceláře Evropského hlavního města kultury Vratislav 2016. Program je vytvářen kurátory konkrétních úseků (architektura, film, literatura, hudba, opera, vizuální umění, divadlo, performance), které spojuje společná vize města plného kulturních aktivit.

Podrobný program pro rok 2016 bude dne 19. června 2015 zveřejněn na sportovním Stadiónu Vratislav. Zahajovací aktivitou se stane velký umělecký projekt "Mosty", pořádaný následujícího dne po slavnostním vyhlášení programu, kterého se zúčastní několik stovek mladých občanů Dolního Slezska a umělců. Projekt "Mosty" proběhne současně na více než 30 (ze všech 130) mostech tohoto největšího města Dolního Slezska, o kterém se často jako o "Benátkách severu".

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)