Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Festival Za poklady Broumovska vstupuje na polské území
banner

Festival Za poklady Broumovska vstupuje na polské území

René Herzán

Středa, 30. dubna 2014

Festival Za poklady Broumovska vstupuje na polské území

V polské Polanici Zdroj se 20. dubna konal první polský koncert v rámci Dolnoslezského hudebního festivalu (Dolnośląski Festiwal Muzyczny). Na zahájení koncertu byla k úvodnímu slovu pozvána Agentura pro rozvoj Broumovska, která jako pořadatel festivalu Za poklady Broumovska od tohoto roku zahájila přeshraniční spolupráci s tímto nejvýznamnějším festivalem klasické hudby kladského regionu.

Agentura pro rozvoj Broumovska tak bude spolupracovat i na pořádání koncertů na polské straně hranic a na druhou stranu, na vybraných koncertech na Broumovsku uvidíme i polské partnery a jejich významné interprety.

"V historii hudebního festivalu Za poklady Broumovska je to poprvé, kdy jeho účinkující vystoupí mimo území České republiky. Slovo mezinárodní tak dostane oboustranný rozměr. Do letošního ročníku přijížděli zahraniční umělci koncertovat do Česka, devátý ročník bude mít v rámci doprovodného programu své vyslance v Polsku. Vnímáme to, jako další krok na cestě festivalu mezi renomované kulturní projekty Evropy. Kde bude koncert a kdo vystoupí, to si zatím necháme jako překvapení," uvedla ředitelka festivalu Za poklady Broumovska Marcela Lilingová.

"Musíme si uvědomit, že s Kladskem jsme spojeni nejen historicky, ale i kulturně. Pro pořadatele Dolnoslezského hudebního festivalu je například velmi významná postava Arnošta z Pardubic, který dětství prožil v Kladsku a potom studoval v benediktinském gymnáziu v Broumově. Dokonce se stal prvním arcibiskupem a metropolitou českým. Dnes je pohřben v kostele Nanebevzetí Panny Marie pravě v Kladsku," připomněl historické souvislosti Kryštof Karvovský z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)