Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Globální geoparky dostaly značku UNESCO. Broumovsko je na cestě k získání statutu národního geoparku
banner

Globální geoparky dostaly značku UNESCO. Broumovsko je na cestě k získání statutu národního geoparku

René Herzán

Pátek, 27. listopadu 2015

Globální geoparky dostaly značku UNESCO. Broumovsko je na cestě k získání statutu národního geoparku

Všech 195 členských států UNESCO ratifikovalo vznik nové "značky" s titulem UNESCO Global Geoparks (Globální geoparky UNESCO). Je to podobný statut jaký mají na seznamu UNESCO celosvětové památky. Broumovsko je na cestě k získání statutu národního geoparku.

Svým podpisem vyjádřily vlády členských zemí uznání těmto výjimečným geologickým územím a jejich mezioborové integrované správě. Stalo se tak na 38. zasedání Generální konference UNESCO, které proběhlo 3. - 18. listopadu v Paříži.

"Globální geoparky UNESCO usilují o zvyšování povědomí o významu geodiverzity pro živou přírodu i kulturní rozmanitost a prosazují svou vlastní činností ochranu přírodního a kulturního dědictví, environmentální osvětu a také příklady dobré praxe v udržitelném cestovním ruchu," vysvětluje předsedkyně Rady národních geoparků Martina Pásková.

Nová "značka" formálně potvrzuje vztah UNESCO ke geoparkům. Ten se datuje od roku 2001, kdy existovaly pouze čtyři evropské geoparky. Od té doby se počet geoparků v rámci Sítě globálních geoparků rozrostl na 120 lokalit po celém světě. Globální geoparky se tak stávají stále významnějším nástrojem UNESCO pro vtažení členských zemí do problematiky věd o Zemi a jejím geologickém dědictví.

"V České republice máme prozatím jeden Globální geopark UNESCO, kterým je Geopark Český ráj s mimořádným geologickým dědictvím nejen v podobě proslavených pískovcových skalních měst nebo vulkanického Kozákova," doplňuje předsedkyně Pásková.

V ČR se o titul Globální geopark UNESCO bude ucházet i Geopark Železné hory, jehož nominace bude odeslána na ústředí UNESCO do konce listopadu 2015. Spolu se zmíněným Geoparkem Český ráj patří zároveň mezi takzvané národní geoparky (NG), kterých je na území České republiky celkem 6, jejich počet je připraveno rozšířit 5 kandidátských území (Geopark Joachima Barranda, Geopark Vysočina, Geopark Broumovsko, Geopark Jeseníky a Geopark Ralsko).

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)