Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • "Jak si otevřít obzory? Překonat strach z neznámého," říká student Martin Frömmel
banner

"Jak si otevřít obzory? Překonat strach z neznámého," říká student Martin Frömmel

Kateřina Ostradecká

Pátek, 24. května 2019

"Jak si otevřít obzory? Překonat strach z neznámého," říká student Martin Frömmel

Díky Vzdělávacímu fondu AMOS vycestoval Martin Frőmmel z Broumova do Velké Británie, kde nyní studuje na univerzitě v Southamptonu. Níže najdete krátký rozhovor o jeho zahraničních zkušenostech. Kdo by se chtěl podobně jako on vydat za studiemi do zahraničí, může zažádat o stipendium v letošní výzvě fondu AMOS. Více informací ZDE. Uzávěrka přihlášek je 31. května 2019.

Martine, kdy a kam jsi díky vzdělávacímu fondu Amos vycestoval?

Vycestoval jsem v září 2018 do Spojeného Království, konkrétně do města Southampton, kde studuji na Solent University - tříletý obor BA (Hons) Popular Music Production, tedy obor zaměřený primárně na hudební produkci a hudební průmysl s volitelnou roční pracovní stáží zaměřenou na získání zkušeností v oboru.

Co tě v zahraničí překvapilo?

V první řadě rozhodně velmi odlišný přístup ke studiu obecně ve srovnání s českými vysokými školami, zvláště na kreativně zaměřeném oboru, jako je ten můj. Univerzita klade mnohem větší důraz na samostudium a vlastní kreativní práci než na klasické přednášky v obrovské posluchárně, které máme pouze dvě, většina předmětů je ve formě seminářů ve skupinách přibližně do 10 lidí. Dále je zde určitě mnohem uvolněnější vztah mezi profesorem a studentem a spousta vyučujících ráda vyjde za hranice svých běžných povinností, aby pomohli nebo poradili studentovi. Vzhledem k tomu, že má univerzita se prezentuje jako "industry focused", je většina z nich zároveň lidmi s velmi zajímavým portfoliem a životopisem, kteří opravdu dokáží předat relevantní informace.

Co ti cesta dala a vzala?

Dala mi věcí bezpočet. Například mě naučila, že doma může být na více místech, že není vždy jednoduché být daleko od všeho, co jsem bral celý život jako samozřejmost, ale také to, že jediný způsob, jak si může člověk otevřít obzory, je překonat svůj strach, a to především z neznámého. Dala mi také obrovské množství příležitostí jak pracovních, tak osobních a určitou zodpovědnost. Rozhodně mi vzala jakousi bezstarostnost (vítej mezi dospělé? Ha-ha).

Jaké jsou tvé plány do budoucna? Myslíš, že si tyto plány můžeš splnit i díky podpoře od Amose?

Momentálně pracuji na několika hudebních projektech, tak do nejbližší budoucnosti plánuji je hlavně zdárně dokončit a vydat. Dlouhodobější plány zatím kromě několika pracovních příliš nemám, přeci jenom se vlastně pořád tak nějak rozkoukávám. Myslím si, že bez podpory fondu AMOS bych musel řešit finanční stránku mnohem více než teď a nemohl bych se zdaleka tolik soustředit na samotné studium a další příležitosti. Vděčím mu tedy velkou mírou za to, že můžu maximálně využívat svůj potenciál.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)