Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Kraj chce zlepšit dopravní prostupnost příhraničí. 200 miliónů by zamířilo i na Broumovsko
banner

Kraj chce zlepšit dopravní prostupnost příhraničí. 200 miliónů by zamířilo i na Broumovsko

René Herzán

Neděle, 13. září 2015

Kraj chce zlepšit dopravní prostupnost příhraničí. 200 miliónů by zamířilo i na Broumovsko

Dopravní prostupnost v oblasti Orlických hor, Broumovska a kladsko-valbřišského regionu by rád Královéhradecký kraj zlepšil za pomoci evropských dotací. Do první výzvy programu Interreg V-A Česká republika - Polsko 2014 – 2020, která bude vyhlášena v září, proto předloží dvě samostatné podrobné projektové žádosti. Projekty v celkové hodnotě téměř 400 milionů korun budou realizovány pouze v případě přidělení dotace.

"Pokud naše projekty uspějí, bude se kraj na jejich financování podílet deseti procenty. Zlepšení dopravní prostupnosti v příhraničních oblastech má vždy pozitivní dopad na zaměstnanost i lepší využití turistického potenciálu. Výrazně se totiž zkracují dojezdové časy ke kulturním a přírodním pamětihodnostem i k hlavním rekreačním střediskům. Nesrovnatelný je pak komfort cestování. Oba projekty koncepčně zapadají do celé řady již realizovaných projektů na obou stranách hranice," řekl náměstek hejtmana Otakar Ruml, který je odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací.

První projekt má napomoci k řešení ekonomických a sociálních problémů na Broumovsku i v přiléhající části Dolnoslezského vojvodství. Jedna z příčin současného stavu je spatřována v absenci napojení na dálniční i rychlostní komunikace. Velký potenciál tohoto regionu se naopak nachází v oblasti cestovního ruchu. Zpřístupnění zdejších přírodních i kulturních skvostů by proto mělo být cestou k ekonomickému pozvednutí Broumovska i sousedních polských regionů. V rámci projektu, jehož hodnota je předběžně odhadována na 195 milionů korun, by na české straně měly být zmodernizovány úseky Broumov – Otovice, Broumov – Šonov a Broumov – Martínkovice – Božanov – státní hranice.

Druhý z projektů má přinést větší využití potenciálu Orlických a Bystřických hor. K tomu má mimo jiné přispět modernizace polské silnice číslo 3236D v úseku Spalona – Nowa Bystrzyca – Bystrzyca Klodzka, která přímo navazuje na silnici 389 vedoucí k hraničnímu přechodu v Orlickém Záhoří. Na české straně by se mělo navázat rekonstrukcemi úseků Rokytnice – Orlické Záhoří, Rokytnice – Říčky a průtahem obcí Říčky. Tím se zkrátí dojezd do druhého největšího zimního areálu v Orlických horách. Předběžný rozpočet projektu počítá s 200 miliony korun.

V obou projektech je vedoucím partnerem Královéhradecký kraj.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)