Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Kraj navazuje spolupráci se Zakarpatskou oblastí
banner

Kraj navazuje spolupráci se Zakarpatskou oblastí

Královehradecký kraj

Neděle, 4. června 2017

Kraj navazuje spolupráci se Zakarpatskou oblastí

Novou formu mezinárodní spolupráce navazuje vedení kraje. K současným zahraničním partnerům by mohl přibýt Ťačivský rajón v ukrajinské Zakarpatské oblasti. Situace v Zakarpatské oblasti není v mnoha směrech uspokojivá, přitom zdejší oblast má značný potenciál pro růst a to zejména v oblasti cestovního ruchu. Možnosti oboustranně výhodné spolupráce jsou proto značné.

Královéhradecký kraj odstartoval budoucí spolupráci se Zakarpatskou oblastí delegací pracovníků krajského úřadu v Ťačivském rajónu. "Tato oblast je součástí někdejší Podkarpatské Rusi, která byla součástí Československé republiky. Cílem návštěvy bylo poznat místní prostředí a připravit podmínky pro navázání spolupráce našeho kraje a ukrajinské Zakarpatské oblasti v mnoha směrech. Díky návštěvě nyní máme povědomí o stavu místní infrastruktury nebo fungování nemocnic, mateřských a základních škol, hasičského sboru, byla zmapována kulturní a lázeňská zařízení nebo místní přírodní a kulturní atraktivity," popsal hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, který má v gesci zahraniční vztahy a mezinárodní spolupráci.

Situace v Zakarpatské oblasti není v mnoha směrech uspokojivá. Tomu pak odpovídá stav místních komunikací, které jsou často v havarijním stavu. Vybavení místních nemocnic je z hlediska moderní medicíny zastaralé, sanitní vozy slouží lékařům bez potřebného vybavení. Nedostatečné je rovněž vybavení hasičských sborů, kdy chybí komunikační vybavení nebo moderní vybavené hasičské vozy a další technika. Z hlediska kvality vzdělávání nejsou školy dostatečně vybaveny výpočetní technikou, v oblasti cestovního ruchu chybí propagace. "Přitom zdejší oblast má značný potenciál pro růst, a to zejména v oblasti cestovního ruchu. Možnosti oboustranně výhodné spolupráce jsou proto značné. Můžeme ji rozvíjet na poli cestovního ruchu, kultury, folklóru a tradic, historického dědictví, podpory podnikatelského prostředí, vzdělávání nebo přímé partnerské spolupráce obcí," doplnil hejtman Štěpán.

Zástupci Královéhradeckého kraje naopak představili region jako takový, dále možnosti spolupráce v oblasti cestovního ruchu, možnosti využití dotačních zdrojů pro spolupráci Královéhradeckého kraje a Zakarpatské oblasti a byla představena také činnost Regionálního ukrajinského spolku ve východních Čechách, jehož zástupci byli součástí delegace.

Se Zakarpatskou oblastí intenzivně spolupracují i další české kraje, např. Pardubický kraj nebo Kraj Vysočina.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)