Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Minimodely ohromily i polské publikum
banner

Minimodely ohromily i polské publikum

René Herzán

Sobota, 24. října 2015

Minimodely ohromily i polské publikum

Malebné město Lubań v Polsku hostilo přehlídku špičkových modelů z papíru i plastu. Ve dnech 2. až 4. října se ve městě konala Mezinárodní soutěž papírových a plastikových modelů.

Poprvé v historii Lubańské oslavy modelářů byl přítomen i zástupce Muzea papírových modelů (MPM) z Police nad Metují. Samotné Muzeum se dokonce prezentovalo jako jeden ze spolupořadatelů. Českou republiku v soutěži zastupovali modeláři z Liberce a Nové Paky.

Pořadatelé připravili pro účastníky a hosty velice zajímavý koktejl doprovodného programu. Kromě tradiční dílničky pro děti a malého modelářského workshopu byla asi největším tahákem doprovodného programu možnost zhlédnutí práce s 3D tiskárnou. V podrobné přednášce pak pořadatelé představili vývoj technických pomůcek vytvářejících prostorové modely: od ručního kopírování k vývoji dalších pomůcek, vrcholících právě 3D tiskárnou, která dokáže vytvářet téměř nekonečné množství totožných výrobků. Zatímco dílnička a workshop probíhaly v nenucené atmosféře, kdy se u stolů střídali jak lektoři – včetně zástupců MPM – tak děti, během přednášky by snad byl slyšet dopad onoho pověstného špendlíku.

Kromě lektorské činnosti se Muzeum přímo na výstavě prezentovalo drobnou ochutnávkou právě probíhající výstavy minimodelů v Polici nad Metují. Čtyři dioramata z dílny prvního minimodeláře Milana Weinera budila zasloužený zájem. O to větší, že v Polsku je minimodelářství naprosto neznámým pojmem. Ač se jednalo o modely, jejichž konstrukce je stará téměř dvě desítky let, čas jim neubral nic z jejich výpovědní hodnoty. O tom může svědčit jak úžas z řad diváků, ale i "profesionální" zájem polských modelářů.

Předávání cen se uskutečnilo v oficiálním duchu za přítomnosti zástupce starosty města Lunań, Mariusze Tomiczeka. Hlavní pořadatel, Marian Karwiński, při této příležitosti vyzdvihl přínos spolupráce Muzea s polskou modelářskou obcí a neopomněl znovupřipomenout jedinečnou možnost shlédnutí minimodelů z dílny Milana Weinera. Za užitečnou spolupráci bylo nakonec oceněno i MPM.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)