Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Na náměstí v Nowe Rudě se konaly Polsko-české zábavy s kávou
banner

Na náměstí v Nowe Rudě se konaly Polsko-české zábavy s kávou

Petr Cirkl

Středa, 16. srpna 2017

Na náměstí v Nowe Rudě se konaly Polsko-české zábavy s kávou

V sobotu 12. srpna se na náměstí v Nowé Rudě uskutečnila akce Polsko-české zábavy s kávou. Akce byla pořádána v rámci projektu Společně pro kulturu! a XXV. Mezinárodního folklorního festivalu.

Návštěvníci akce jak z Polska, tak z České republiky měli možnost degustovat zvlášť připravenou kávu pro tuto akci s názvem Polczeszki, ale i další druhy kávy. Speciální kávu na místě připravovali pracovníci kavárny Biala Lokomotiva z Nowé Rudy. Tato kavárna nám je také známá z jejich prezentace při otevírání opravené budovy Café Herzog v Broumově.

Majitel kavárny Leszek Kopeć měl na této akci plné ruce práce s mícháním kávové směsi. Potěšující pro mne bylo, že se do jeho směsi přidává také trochu broumovského piva Opat. O kávu byl nebývalý zájem a každý chtěl ochutnat malý šálek kávy, který zde byl účastníků festivalu podáván zdarma.

Na festivalu si na této kávě pochutnávali i zahraniční účastnici festivalu. Já jsem měl to štěstí, že jsem mohl mluvit se skupinou z Turecké republiky severního Kypru. Vedoucí skupiny Doganci Culture and Art Association Folk Dance Group mi řekl, že oceňují dobrou chuť prezentované kávy, která se velmi blíží té pravé turecké, kterou pijí v jejich zemi. V Polsku se jim moc líbí a jsou zde již potřetí.

Stovky lidí navštívily tento folkloristický festival. Většina účinkující se také od 9. srpna do 13. srpna představila na venkovním pódiu na náměstí u radnice v Nowé Rudě. Byly zde soubory z Číny, Mexika, Slovenska, Španělska, severního Kypru, Ruska, Thajska, ale také soubory přímo z Polska - z Nowé Rudy a Walbrzychu. Festival probíhal pod přímým patronátem starosty města Nowa Ruda – Tomasze Kilińského, členky Sejmu – Moniky Wielichowskej a polského senátora - Aleksandra Szweda.

Počasí festivalu přálo, až na deštivý pátek 11. srpna. Přestože i v pátek přišli diváci a zhlédli vystoupení kapely z Klodska. V neděli 13. srpna byl festival zakončen akcí Kuchnie świata (Kuchyně světa), která také proběhla na náměstí před radnici. Byla přichystána i česká jídla. Akce se Novorudským podařila. Škoda, že jen malý počet návštěvníků přijel z Česka.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)