Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Na polském území zadrželi policisté nebezpečné pachatele. Bylo to však cvičení
banner

Na polském území zadrželi policisté nebezpečné pachatele. Bylo to však cvičení

René Herzán

Neděle, 22. března 2015

Na polském území zadrželi policisté nebezpečné pachatele. Bylo to však cvičení

V polské Chudobě (Kudowa Zdroj) se setkali na závěrečné konferenci čeští a polští policisté. Ti společně zneškodnili nebezpečné zločince, kteří uprchli přes hranice do Polska. Při pronásledování jeden z pachatelů postřelil policistu a sám byl přitom zraněn. Nešlo ovšem o pronásledování zločinců při skutečném případu, ale čeští a polští policisté předvedli ukázku společného česko-polského přeshraničního pronásledování. To vše před zraky přihlížejících diváků z řad hostů, kolegů a dětí, oceněných za výtvarnou soutěž, která byla tohoto mezinárodního projektu nedílnou součástí.

"Ve středu 18. března 2015 policisté obou sousedících států závěrečnou akcí s výše naznačeným dramatickým scénářem zakončili dva roky trvající společný projekt zaměřený na školení českých a polských policistů ze základů první pomoci se zřetelem na policejní práci, kdy policisté musí počítat s možností střelných poranění, s manipulací se zbraní i s možným odporem osoby, které poskytují předlékařskou první pomoc. Součástí společného projektu bylo i vytvoření brožury, shrnující 25 postupů předlékařské první pomoci při nejrůznějších zraněních, úrazech či nemocech. Na vytvoření brožury se podílely realizační týmy z obou států a odborní lékařští poradci. Materiály, které jsou od této středy k dispozici policistům náchodského a kladského pohraničí vznikly ve dvoujazyčné verzi, české a polské. Obě verze obsahují i krátký slovníček nejfrekventovanějších výrazů, aby se mohli lépe domluvit policisté s raněnými či poskytovateli první pomoci z druhého státu. Z projektových peněz byly dále pro policisty vyrobeny i brašny první pomoci s potřebným vybavením a materiálem pro poskytnutí první pomoci," popsala projekt policejní mluvčí Eva Prachařová.

Projekt, který realizovalo Okresní ředitelství policie v Klodzku a Územní odbor policie v Náchodě však obsahoval i další dimenze. Jeho název zněl "Jsme v bezpečí", a tak se tvůrci projektu rozhodli zapojit do něj nejen dospělé, ale i děti. Oslovili základní školy po obou stranách hranice. Pro žáky policisté uspořádali besedy na téma, co dělat a jak se chovat, aby byli v bezpečí. Pro první stupeň základních škol v příhraničních regionech Náchoda a Klodzka následně organizátoři projektu v době od listopadu 2014 do února 2015 vyhlásili výtvarnou soutěž. Děti od první do páté třídy svými výtvarnými díly vyjadřovaly, jak si představují pocit bezpečí. Organizátoři od nich obdrželi téměř tři stovky obrázků, z nichž vybrali deset nejlepších z každého státu. Těchto dvacet výherců pak muži a ženy zákona pozvali na závěrečnou konferenci s vyhodnocením soutěže i celého projektu „"sme v bezpečí -Jestesmy bezpieczny" do hotelu St. George v Chudobě v Polsku.

Tam dětští laureáti z rukou vedoucích představitelů policie v Náchodě, plk. JUDr. Davida Fulky a v Klodzku, ml. insp. Andrzeje Sidorowicze-Radikovského, dostali ceny, jejich součástí byl policejní maskot, batůžek, helma a další pomůcky s reflexními materiály, vše pro jejich maximální bezpečnost na ulici, na kole i na hřišti. Do odměny pro děti policisté zahrnuli i možnost sledovat z bezpečných prostor hotelu ukázku již výše zmíněného společného zásahu českých a polských policistů proti prchajícím zločincům. Děti byly ohromené a nadšené nejen samotnou ukázkou, ale i následujícím programem. Se všemi policisty, zdravotníky i hasiči z obou států si mohli popovídat, vyfotit se s nimi a prohlédnout si jejich vybavení.

"Tvůrci projektu i všichni, kteří se ho zúčastnili, se pak shodli na tom, že kromě užitečné brašny první pomoci, brožury, získaných znalostí a dovedností, obdrželi všichni zúčastnění ještě další hodnoty ve formě navázaných mezinárodních přátelství, či obdivu a respektu k práci policistů ze strany dětských účastníků projektu," dodala Eva Prachařová.

Projekt č. PL.3.22/3.3.02/14.04292 s názvem "Jsme v bezpečí" byl spolufinancovaný v rámci Operačního Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007-2013 a rozpočtu státu prostřednictvím Euroregionu Glacensis "Překračujeme hranice". Dne 17. září 2014 Krajské ředitelství policie ve Wroclavi podepsalo dohodu o dofinancování projektu. Celková hodnota projektu: 27 160,00 EUR, výše dofinancování: 23 086,00 EUR.

Foto archiv Policie ČR

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)