Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Na setkání příhraničních regionů Broumov a Nowa Ruda přijel i český velvyslanec v Polsku Jakub Karfík
banner

Na setkání příhraničních regionů Broumov a Nowa Ruda přijel i český velvyslanec v Polsku Jakub Karfík

Petr Cirkl a René Herzán

Sobota, 25. června 2016

Na setkání příhraničních regionů Broumov a Nowa Ruda přijel i český velvyslanec v Polsku Jakub Karfík

V Hotelu VEBA a v Manor House v Broumově se ve středu 22. června uskutečnilo setkání příhraničních regionů Broumov – Nowa Ruda, které zorganizovalo občanské sdružení Evropa Union Broumov pod vedením Zdeňka Streubela. Mezi hosty byl také Jakub Karfik, velvyslanec ČR v Polsku a Petr Maryška, rada zastupitelského úřadu ve Varšavě.

Pozvaní hosté se začali scházet na terase Hotelu VEBA. Ty zde očekával předseda sdružení Zdeněk Streubel. Přítomen byl také starosta města Broumova Jaroslav Bitnar a zakládající členové Evropa Union Tibor Pindeš, Václav Herzán, Ludmila Uzlová a další. Z polské strany byl očekáván hlavně Julian Golak, poslanec Sněmovny Dolnoslezského kraje, Teresa Bazala z Nadace obnovy Zieme Noworudskej či Joanna Golak-Cincio ze Sdruženého výboru obyvatel Země Klodské.

Přítomní hosté si prohlédli komplex kongresového centra a wellness v resortu Hotelu Veba a navštívili dřevěný kostelík P. Marie na broumovské hřbitově. Následující beseda se uskutečnila v hotelu Manor House.

"Uvědomuji se, že musím být i mezi polskými přáteli českým patriotem. Za prvé bych vám všem chtěl poděkovat za to, že jsme se zde takto mohli sejít. Chtěl bych poděkovat panu Golakovi, který pomohl toto setkání zorganizovat, také chci poděkovat panu starostovi Bitnarovi, ale i dalším, že nám věnují svůj čas. To, co bych chtěl říci je, že nejdůležitější pro vztahy mezi námi Čechy a Poláky, mezi Českou a Polskou republikou, je spolupráce, ale hlavně přátelské vztahy. Hlavně jsou důležité každodenní kontakty mezi lidmi, kteří žijí po obou stranách hranice. Bez toho bychom těžko měli tak výborné vztahy, které máme dnes. Bez toho by jistě Polsko nebylo třetím nevýznamnějším partnerem České republik a naopak. Pro mne je tato návštěva nesmírně důležitá, protože mohu vidět a pozorovat věci, o kterých jindy jenom čtu, nebo se o nich dozvídám jenom zprostředkovaně, a dokážu si přestavit, jak život v příhraničí vypadá. Také důležité je to, co děláte vy všichni, to co děláte pro to, aby tyto svazky přátelství existovaly. Ale zároveň jaké problémy mají města a obce, které při hranici jsou, které, jak říká pan starosta, jsou na konci světa. Snad nám toto umožní, abychom též našim metropolím připomněli, že je nutné věnovat větší pozornost těmto oblastem," řekl ve svém projevu velvyslanec Jakub Karfík.

Doktor Tibor Pindeš zavzpomínal na vznik sdružení: "Občanské sdružení Evropa Union si před 25 lety vzalo za úkol navázat kontakty s polskou stranou. Pro nás byly státy západní Evropy daleko a nejblíž nám byli Poláci. Proto jsme byli rádi, že se města Broumov a Nowa Ruda mohla stál městy partnerskými. Mohly se tak uskutečnit Dny křesťanské kultury, začaly se také dělat další kulturní a sportovní akce. Dnes jsme tady z toho důvodu, že se naše sdružení již dlouho nesetkala."

"Původně jsme si mysleli, že to bude takové přátelské posezení s Terezou Bazala a s panem Golakem u sklenice piva, Ale když nám pan Golak sdělil, že na setkání přijedou s panem velvyslancem a dalšími hosty, tak jsme si řekli, že to nemůže zůstat jen u toho piva, a tak jsme připravili toto posezení. Stále se ten náš program měnil, chtěli jsme vám všem ukázat tu pěknou část našeho města, abyste viděli, že se Broumov stává skutečně pěkným městem. Hlavně na tomto hotelovém komplexu je vidět, že a. s. VEBA udělala hodně práce, a bez jejich přičinění by to tady takové nebylo. Jsem také rád, že jsme vám mohli ukázat jednu z nejstarších památek města – dřevěný kostelík. Moc vám všem děkuji za to, že jste do Broumova přijeli, a také děkuji panu starostovi města, že přišel mezi nás. S našimi sousedy z Nowé Rudy se již setkáváme pravidelně od roku 1993, kdy jsme otvírali společně česko-polskou hranici," dodal ještě Tibor Pindeš.

"Naše dvě městečka na hranicích začala tuto užitečnou spolupráci pod heslem Zůstaňme rodinou, a to se naplnilo. Toto heslo je i dnes aktuální. Možná, že naši čeští sousedi nevědí, že ve všech průzkumech jsou na prvním místě právě Češi. Nevím, jak tento průzkum dopadl v Čechách, ale já si myslím, že podobně. Proto se těšíme z každé nové iniciativy. Stále vzpomínáme na bývalého starostu Broumova Tomáše Kočičku, který v té době zpíval v pěveckém sboru Stěnavan, doufám, že ten sbor ještě funguje. Vzpomínáme také na všechny akce, které zde se školami organizovala paní Tereza Bazala, vzpomínám také hodně na Rudolfa Vogela z umělecké školy, na Romanu Roškovou, ale i na další učitele broumovských škol. Bylo toho skutečně hodně," uvedl na závěr setkání Julian Golak.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)