Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Na teplické hotelovce zněla jenom angličtina
banner

Na teplické hotelovce zněla jenom angličtina

Vlasta Drobná

Neděle, 12. května 2019

Na teplické hotelovce zněla jenom angličtina

Do Střední školy gastronomie a služeb v Teplicích nad Metují zavítala šestice zahraničních studentů z Brazílie, Jordánska, Ukrajiny, Číny, Kazachstánu a Indonésie, aby se s žáky v Teplicích nad Metují a Trutnově podělila o zajímavé informace ze života svých zemí. Vše se uskutečnilo v rámci multikulturního projektu EDISON, který již mnoho let organizuje společnost AIESEC.

Zahraniční studenti si pro naše žáky připravili prezentace o své zemi, náboženství, gastronomii, politickém systému a různých dalších zajímavostech. Vše probíhalo pouze v angličtině. "Čeští žáci jsou bezvadní, hodně věcí je zajímá. Já osobně jsem nadšená z vaší školní restaurace. Velmi kultivovaně stolujete. To není žádná obyčejná školní jídelna. Chutnalo mi toho tady hodně, ale nejvíc jsem si pochutnala na svíčkové," rozplývá se třiadvacetiletá Loor z Jordánska. "Česká povaha je taková pohodová, cítím se tu jako doma," doplňuje svoji kamarádku Medina s Indonésie.

Zahraniční studenti ve škole působili převážně dopoledne, v odpoledních hodinách měli volný program. Navštívili Teplické skály, polský barokní cisterciácký klášter v Křešově, zahráli si bowling v Meziměstí a mnoho dalšího. "Projela jsem mnoho evropských zemí, ale Čechy jsou bezkonkurenčně nejlepší," svěřila se jordánská studentka. "Vaše škola je moc hezká a výborně vybavená. Školství v Čechách je obecně podle mého mínění na velice vysoké úrovni. V Brazílii je na základních i středních školách problém už jen se základním vybavením. Opravdu oceňuji váš vzdělávací systém. Je vidět, že do vzdělání proudí nějaké finance, aby se udržela úroveň, což se o mé zemi říci nedá. Dokonce vážně přemýšlím, že magisterské studium dokončím tady u vás – například v Hradci Králové," prozrazuje Gabriel z Brazílie.

Projekt EDISON se ve škole setkal se samými pozitivními reakcemi. "Podle mě byla tato akce velice přínosná pro všechny z nás. Skvěle jsme se potrénovali v angličtině. Odnesl jsem si mnoho nových zkušeností a znalostí. Nejvíc se mi zamlouvala závěrečná akce Global village ve školní restauraci, kde jsme se učili tančit různé národní tance, poznali cizí kultury, jejich hudbu, přírodu, zvyky, vyzkoušeli se najíst hůlkami. Velmi mě to bavilo," svěřuje se se svými pocity Aleš Rychtr z 1. H.

"Mám velkou radost, že naši žáci zjistili, že se nemusí ostýchat hovořit anglicky. Těší mě, že kladli řadu otázek a nebáli se ani v případě, že to třeba nebylo zcela gramaticky správně. Týden byl sice náročný, ale zároveň bohatý na zážitky. Žáci také měli možnost zjistit, že angličtina je výborným nástrojem nejenom k dorozumívání, ale například i k vytváření nových kontaktů," uzavírá zajímavou týdenní akci koordinátorka projektu Renáta Vajsarová.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)