Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Návštěva ze Srbska zavítala na vojenský hřbitov v Martínkovicích
banner

Návštěva ze Srbska zavítala na vojenský hřbitov v Martínkovicích

Petr Cirkl

Úterý, 20. září 2016

Návštěva ze Srbska zavítala na vojenský hřbitov v Martínkovicích

V pondělí 12. září zavítala na vojenský hřbitov v Martínkovicích návštěva ze Srbska. Již po několikáté přijel na toto pietní místo Ilja Žegarac se svým vnukem Raskem. Na hřbitov v Martínkovicích je doprovodil jejich bývalý obchodní partner ing. Antonín Konečný.

Ilja Žegarac ještě ve svých 89 letech pracuje ve své firmě ve Stari Banovci nedaleko Bělehradu, kde se svým vnukem zajišťují práci pro několik desítek lidí z tohoto městečka a okolí. Ve firmě stále pracuje jako finanční ředitel. Firma se především zabývá nákupem a prodejem textilu, který také již řadu let nakupují v broumovské VEBĚ. Na druhé straně také exportují textilní zboží do vebských prodejen, kde je o jejich zboží zájem.

Pan Žegarac se svoji rodinou několik let pečuje o srbský památník z 1. světové války, který stojí na vojenském hřbitově v Martínkovicích. Spolupracuje také s Obecním úřadem v Martínkovicích a Srbským velvyslanectvím v Praze. Jeho zásluhou se o tento památník začaly také zajímat úřady v Srbsku. V listopadu roku 2014 Broumov navštívila delegace historiků z Bělehradu z Institutu pro ochranu kulturních památek Srbské republiky. Jejich cílem bylo navštívit a zmapovat vojenské památníky na našem územní, kde byli pohřbeni srbští vojáci, kteří bojovali v 1. světové válce a zemřeli na našem území.

Na základě této cesty do České republiky tato skupina historiků zpracovala souhrnnou zprávu o stavu monumentů pro srbské ministerstvo kultury. Srbská republika má zájem podílet se na opravách a údržbě a zajistit pro tuto činnost finanční prostředky.

Je potěšující, že se Ilja Žegarac i přes svůj vysoký věk této činnosti věnuje a při jeho každé návštěvě naší země toto místo navštěvuje. Nyní již také se svým vnukem Raskem. Pan Žegarac je také pravidelným čtenářem Broumovských novin. Velmi dobře hovoří česky. Jeho vnuk vystudoval vysokou školu v České republice.

Chtěli bychom panu Žegaraci popřát do dalších let hlavně hodně zdraví, a aby mohl do Martínkovic ještě mnohokrát přijet.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)