Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nejvíc znečištěné ovzduší v Polsku je v nedaleké Nowe Rude

Nejvíc znečištěné ovzduší v Polsku je v nedaleké Nowe Rude

René Herzán

Středa, 6. ledna 2016

Nejvíc znečištěné ovzduší v Polsku je v nedaleké Nowe Rude

Některé polské zpravodajské servery zveřejnily zprávu Hlavního inspektorátu ochrany životního prostředí (GIOŚ) ukazující znečištění ovzduší karcinogenními a mutagenními nečistotami v polských městech, kterou inspektorát zveřejnil 31. prosince 2015. Zpráva popisuje kontaminaci polycyklických aromatických uhlovodíků v roce 2014. Nejhorší ovzduší je podle zprávy v Nowe Rude, která leží nedaleko hranic s Broumovskem.

Stav znečištění ovzduší v Polsku je podle zprávy alarmující. Největší znečištění ovzduší je hlášeno ve městech jižního a středního Polska. Zpráva poukazuje na to, že na rozdíl od všeobecného mínění, není největší znečištění ve velkých městech, ale v menších městech a obcích. To je způsobeno tím, že se zde topí nekvalitním palivem pomocí kamen a kotlů, které nesplňují žádné normy.

Město s největším znečištěním ovzduší je Nowa Ruda v polském Dolnoslezském vojvodství, kde byla rekordní úroveň koncentrace BAP - 17,0 ng/m3. Standardní znečištění je přitom 1 ng/m3. V seznamu patnácti nejvíce znečištěných měst a obcí se další město či obec z blízkosti Broumovska nevyskytuje. Nejkvalitnější vzduch byl naměřen ve Slupsku na severu Polska, ve městě, které se nachází nedaleko od Baltského moře.

Foto Creative Commons Wzwz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)