Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nová forma přeshraniční spolupráce byla oficiálně stvrzena podpisy na Sněžce
banner

Nová forma přeshraniční spolupráce byla oficiálně stvrzena podpisy na Sněžce

René Herzán

Pátek, 18. září 2015

Nová forma přeshraniční spolupráce byla oficiálně stvrzena podpisy na Sněžce

Novou dimenzi česko - polské přeshraniční spolupráce, to nabízí vznik Evropského seskupení pro územní spolupráci ESÚS NOVUM. Jeho základní dokumenty byly v úterý všemi partnery slavnostně podepsány na symbolickém česko - polském hraničním bodu, na Sněžce.

"V Evropském seskupení pro územní spolupráci vidíme novou možnost uskutečňování další přeshraniční regionální spolupráce. Chceme se zaměřit na dopravní infrastrukturu, oblast vzdělávání, bezpečnosti, ale i prosazování zájmů regionů na vládní úrovni," popsal přínos seskupení Novum hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. "Tato právní forma představuje novinku v tom smyslu, že seskupení regionálních a místních orgánů z různých členských států nevyžaduje podepsání mezinárodní dohody a nemusí být ani ratifikováno v národních parlamentech," doplnil hejtman Franc.

Slavnostní podpis na základní dokumenty (Stanovy a Úmluva) připojilo devět partnerů – budoucích členů ESÚS NOVUM. Jsou to kraje Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Liberecký, Dolnoslezské vojvodství a české i polské části Euroregionu Glacensis a Euroregionu Nisa.

Hlavní sídlo nového Evropského seskupení pro územní spolupráci NOVUM bude v polské Jelení Hoře, kde bylo také v říjnu 2011 podepsáno prvotní Prohlášení o záměru. Vrcholným orgánem ESÚS je Valné shromáždění, které se poprvé sejde zhruba v polovině října. Na svém zasedání pak bude volit užší vedení.

Královéhradecký kraj bude mít v nově vzniklém seskupení významnou roli, a to díky nejdelší hranici se sousedním Polskem v délce 208 kilometrů. Na základě toho bude ročně přispívat za českou stranu nejvyšší částkou – 19,9 tisíc eur. Celkové roční náklady na provozní výdaje ESÚS NOVUM budou 120 tisíc eur.

"V oblasti přeshraniční spolupráce patří Královéhradecký kraj dlouhodobě k jednoznačně nejúspěšnějším žadatelům v rámci česko - polského podporovaného území," vyzdvihl přeshraniční spolupráci hejtman Franc s tím, že v rámci dobíhajícího Operačního programu ČR – PR 2007 – 2013 bylo podpořeno 420 projektů a mikroprojektů s účastí subjektů z KHK, na které byla přidělena evropská dotace téměř 2,4 miliardy korun. I tento fakt přispěl k tomu, že uvedený program patří mezi dva nejúspěšnější v rámci všech 60 evropských přeshraničních programů.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)