Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Obraz pro Sira Nicolase Wintona vznikl ve Velkém Poříčí
banner

Obraz pro Sira Nicolase Wintona vznikl ve Velkém Poříčí

Renata Lelková

Sobota, 24. května 2014

Obraz pro Sira Nicolase Wintona vznikl ve Velkém Poříčí

Obdivuhodné 105. narozeniny Sira Nicolase Wintona, zachránce více než šesti stovek československých dětí před hrůzami 2. světové války, si v rámci programu Děkujeme, pane Wintone připomněla i česká veřejnost. Jedním z čestných narozeninových darů byl jeho portrét, který vytvořila Sabina Knetlová, žákyně 3. ročníku oboru Propagační design Střední školy propagační tvorby a polygrafie Velké Poříčí.

Obraz předala delegace z poříčské školy 20. května 2014 v průběhu slavnostního večera na počest jubilea Sira Wintona v pražském kině Lucerna. V rámci programu vystoupily také známé osobnosti kulturního a společenského života - Klára Issová, Braňo Holiček, Tereza Brodská, Stanislav Zindulka, Věra Čáslavská a za zachráněné děti například Milena Grefellová-Bainesová.

Dnes je příběh Wintonovy záchranné akce známý po celém světě. Prezident Václav Havel mu předal Řád Tomáše Garrigua Masaryka, královna Alžběta II. ho povýšila do šlechtického stavu a americký Senát a Kongres ho ocenil rezolucí. Nejen v České republice se mnozí studenti rozhodli jít v jeho stopách a udělat něco dobrého. Na 250 000 jich také podepsalo petici, aby mu byla udělena Nobelova cena míru.

K vytvoření portrétu této mimořádné osobnosti talentovanou studentku Sabinu Knetlovou přivedlo zhlédnutí působivého dokumentárního filmu režiséra Mateje Mináče Síla lidskosti - Nicolas Winton. V obrazu se snažila vyjádřit především jeho vnitřní sílu, dobrotu a skromnost. Sir Winton plní roli neokázalého a vnitřně pravdivého vzoru pro dnešní mladé lidi i svým mottem: "Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a když je rozhodnutý, že to udělá."

Foto Rudolf Volhejn a Milan Hencl

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)