Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Poláci podporují začínající podnikatele
banner

Poláci podporují začínající podnikatele

René Herzán

Pondělí, 2. června 2014

Poláci podporují začínající podnikatele

Nezaměstnanost v Polsku v roce 2013 zůstala na úrovni roku 2012 a míra nezaměstnanosti koncem roku 2013 dosáhla úrovně 13,4%. Za posledních šest let stoupla o čtyři procenta. Také z tohoto důvodu se vláda i regiony či obce snaží podporovat začínající podnikatele. Jedním z příkladů je i Technologický park ve Walbrzychu.

Obrovské množství pracovních míst nabízely pro obyvatele Walbrzychu a v podstatě i celého Dolnoslezského vojvodství černouhelné doly. Ty byly v roce 1998 zavřeny a nezaměstnanost ve městě a okolí okamžitě stoupla až na 45%. Po příhraničních okresech začaly vznikat různé organizace, které se snaží nezaměstnanost snížit a snaží se různými úlevami podpořit začínající podnikatele.

Inovativní myšlenky, inspirace, nápady a podpora podnikání je soustředěna v Dolnoslezském Technologickém parku ve Walbrzychu. Je tu celá řada začínajících firem, takže tento park funguje jako takový "podnikatelský inkubátor". Mají zde kanceláře, haly k pronajmutí, jednací místnosti a celé zázemí firmy. Ta má nějaký čas úlevu na pronájmu, na daních nebo na sociálním či zdravotním pojištění. V případě, že se firma zaběhne a začne prosperovat, stěhuje se do jiných prostor.

Technologický park se nebrání spolupráci s Českou republikou. Tento týden zde přivítali skupinu podnikatelů z Královéhradeckého kraje. Návštěvu zprostředkovala Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje. "Podobné technologické centrum existuje také v Hradci Králové. Uvítali jsme tedy pozvání do tohoto polského centra. Může to prospět našim i polským podnikatelům. Vím o jedné firmě v Jaroměři, která zvažuje to, že si vytvoří pobočku v Polsku. Je to i z důvodu zaměstnanců, protože v Čechách je nižší nezaměstnanost, a tak počítají s tím, že v Polsku bude větší výběr zaměstnanců," řekl ředitel Hospodářské komory pro oblast Náchoda František Molík.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)