Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Při zahájení polsko-českého kulturního roku ve Świdnici byli oceněni Helena Pavlenko Ogriščenková a Rudolf Vogel
banner

Při zahájení polsko-českého kulturního roku ve Świdnici byli oceněni Helena Pavlenko Ogriščenková a Rudolf Vogel

René Herzán a Petr Cirkl

Sobota, 8. dubna 2017

Při zahájení polsko-českého kulturního roku ve Świdnici byli oceněni Helena Pavlenko Ogriščenková a Rudolf Vogel

V úterý 4. dubna se v katedrále sv. Stanislava a Václava v polské Świdnici konalo slavnostní zahájení polsko-českého kulturního roku 2017. Během večera byli za zásluhy o rozvoj spolupráce v oblasti polsko-českým kulturních styků oceněni učitelka tance a baletu Helena Pavlenko Ogriščenková a Rudolf Vogel ze ZUŠ Broumov.

"Je čas na práci a je čas na poděkování... To mi řekla moje polská kolegyně. Dnes jsem jí dala za pravdu. Cítím velkou vděčnost. Je to krásný pocit, když ti lidé projeví úctu," řekla po vyhlášení Helena Pavlenko, kterou na Broumovsku všichni znají pod jejím bývalým jménem Ogriščenková, a dodala: "Ráda bych všechny pozvala na celovečerní taneční vystoupení dětí Baletního Studia Fouette pavlenko.cz s názvem Návštěva u Dientzenhoferů. Na jevišti přivítáme i hosty tanečníky z Pardubic, Prostějova, Police nad Metují a polské Nowe Rudy. Předprodej vstupenek s místenkami byl již zahájen v klášterní kavárně."

Slavnostního zahájení polsko-českého kulturního roku 2017 se za město Broumov zúčastnil bývalý starosta Broumova Zdeněk Streubel, Dr. Tibor Pindeš z o.s. Evropa Union a Petr Cirkl z komise pro zahraniční spolupráci. Dále byla přítomna primátorka města Svidnice Beata Moskal. Slanewska, Julian Golak, předseda organizačního výboru Polsko-českých dnů křesťanské kultury, Jakub Karfík, velvyslanec ČR v Polsku, konzul ČR ve Vroclavi – Arkadeusz Ignasz, polský senátor Wieslaw Kilian, biskup Svidnice P. Waldemar Pytel, vicemaršálek Vojvodství Dolno Ślaskiego Tadeasz Samorski, starosta Svidnice Petr Fjedorowicz a další hosté.

Velvyslanec Jakub Karfík ve svém příspěvku ocenil všechny, kteří se podíleli na uskutečnění tohoto setkání. Připomněl, že snad každé české dítě umí vyjmenovat mezi manželky Karla IV. i Annu Svidnickou, dceru svidnického knížete Henryka a matku Václava IV. "Jako část jejího věna byla později Svidnice svázána se zeměmi Koruny české a sdílela s ním osud až do roku 1742. Ze Svidnice k nám přijížděli na studia kupci, řemeslníci, studenti – Mikoláš Thér a Jan Hofman se stali mistry pražské univerzity. Takovým případu je mnoho.

Další důvod je takový všeobecný, lidský a univerzální. Svidnice spolu s námi sdílela naši bouřlivou evropskou historii. Prožívala s námi období rozkvětu, ale také období válek, během níž zmizelo z tohoto světa tisíce lidských bytostí. Svidnice také neunikla náboženským válkám, stíhání jinověrců. Na konci 30. leté války, byl za hranicí města postaven kostel Míru, který je plným právem umístěn na seznam Světového kulturního dědictví. Tento kostel, když pomineme jeho úžasnou architekturu, je symbolem přátelství, porozumění a tolerance. Byl postaven ze dřeva, což je také samo o sobě symbol. Dřevo je materiál vzácný, ale také křehký, a snadno podléhající zničení. Podobně křehké jsou i hodnoty, které ztělesňuje. Tak, jako se město Svidnice vzorně stará o svůj poklad, tak bychom se i my měli starat o hodnoty, které ztělesňují. Ještě jednou bych chtěl poděkovat organizátorům za dnešní pozvání a gratuluji všem, kteří dnes obdrželi ocenění za svoji hodnotnou a neziskuchtivou práci. Z celého srdce přeji polsko-českému kulturnímu roku mnoho štěstí a děkuji všem, kteří se přičiní o jeho realizaci."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)