Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Stěžejní turistická trasa z Broumova na Hvězdu má nový kabát

Stěžejní turistická trasa z Broumova na Hvězdu má nový kabát

Lucie Lesáková

Sobota, 17. února 2018

Stěžejní turistická trasa z Broumova na Hvězdu má nový kabát

Město Broumov společně s obcí Křinice a partnerskými městy v Polsku – městem Nowa Ruda a obcemi Radków a Gmina Nowa Ruda – využily příležitosti čerpat finanční prostředky z fondů Evropské unie a turistickou trasu vedoucí z Nowe Rudy přes Włodowice, Šonov, Broumov, Hvězdu v Broumovských stěnách až na vyhlídku na hoře Guzowata u Radkówa zrekonstruovat, dovybavit mobiliářem nebo doplnit turistickým značením.

loga eu big

Projekt: "Společně kulturní!"
Reg. č.: CZ.11.4.120/0.0/0.0/15_006/0000058

Trasa procházející Broumovem vede po místních komunikacích, u restaurace Amerika v Křinicích pokračuje svažitým terénem v lese až na vrchol Hvězdy, důležitého výletního i poutního místa. Tato vyhlídka patří k nejnavštěvovanějším v celých Broumovských stěnách. Na vrcholu Hvězdy byla v pol. 19. století postavena unikátní dřevěná chata ve švýcarském stylu. Poblíž ní, v místě, kde stával kříž s pozlacenou hvězdou, stojí na půdorysu hvězdy kamenná barokní kaple z r. 1733 dle návrhu K. I. Dientzenhofera. Věžička má podobu lucerny a špice je zakončena zlatou hvězdou. Z jedné strany vede ke vchodu do kaple klenutý kamenný most, z druhé strany najdete vyhlídkový ochoz. Místo odtud poskytuje nádherné výhledy do Broumovské kotliny a na hraniční Javoří hory.

Úsek vedoucí od restaurace Amerika na Hvězdu patřil k náročnějším fázím celé revitalizace. Trasa v této části prochází pásmem zvýšené ochrany přírody (ptačí oblasti) v CHKO Broumovsko. Komplikovaná byla také dostupnost techniky ve svažitém terénu. Léta provozu a minimum oprav zanechaly na celé trase znatelné stopy – poškozené nebo místy zcela chybějící zábradlí, prošlapané a uvolněné kamenné stupně, chybějící pískovcové kvádry nebo nádoby na odpadky.

Všechny kamenné stupně se musely ručně rozebrat, očíslovat a bylo nutné zaznamenat jejich umístění, podklad musel být znovu dostatečně zpevněn. Následně se položily kameny nebo pískovcová dlažba, kraj byl osazen novým zábradlím.

Mimo výše zmíněnou infrastrukturu pěších tras a cyklotras vzniká v centru města Broumova také nový cyklodům s úschovnou kol, zavazadel a sociálním zařízením. Kromě informačního servisu bude nabízet i zázemí v podobě odpočinkové zóny.

Propojení sítě cyklistických a turistických tras přes hranici do Polska, rozšíření nabídky turisticky zajímavých míst pro návštěvníky města a regionu a prodloužení jejich pobytu zde, to vše bylo mezi hlavními důvody, proč se v Broumově k investicím do turistické infrastruktury rozhodli.

Foto Tomáš Valenta

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)