Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Stovka stánků, více jak tisíc hostů. Takový byl Velikonoční jarmark Gminy Radków
banner

Stovka stánků, více jak tisíc hostů. Takový byl Velikonoční jarmark Gminy Radków

René Herzán

Úterý, 4. dubna 2017

Stovka stánků, více jak tisíc hostů. Takový byl Velikonoční jarmark Gminy Radków

Od roku 2007 polská Gmina Radków (Radków, Tłumaczów, Ścinawka, Wambierzyce, Ratno) pořádá velikonoční a vánoční setkání polských spolků a hostů z příhraničních obcí a měst z České republiky (letos Martínkovice, Žďár nad Metují, Velké Petrovice a Suchý Důl). Na více než 100 stolech se prezentují typické a tradiční potraviny a dekorace, které patří k velikonočním tradicím a zvykům.

"Poláci na Velikonoce jedí hodně sladké bábovky, různé podoby vajíček, bílé klobásy, bramborové a zeleninové saláty, všechno vyzdobené kuřátky, zajíčky a kraslicemi," vysvětluje Sergiusz Najar, Polák žijící na Broumovsku.

Na pódiu sportovní haly ve Scinawce Sredniej v neděli hrály místní kapely a skupiny, soutěžilo se o cenu Nejlepší bábovka. Více než 1000 hostů ochutnalo jídla a nápoje, nakupovali řemeslné výrobky a potraviny (hlavně uzeniny, sýry, med a přírodní šťávy), květiny a plody pohraničí. Velký ohlas měla hrachová polévka s bramborem a uzeninou, kterou tradičně připravují místní hasiči a jejich manželky. Zajímavý byl stánek žen z 600 kilometrů vzdálené Jasiene z oblasti Kašubska (je to historické území při pobřeží Baltského moře, jednou z metropolí je Gdaňsk), které nabízely vynikající domácí koňak.

"Připadáme si už trochu jako příhraniční velikonočnějarmareční turisté, skoro pravidelně jezdíme na podobné slavnosti do nedalekého Barda. Dnes jsme zkusili Ścinawku a vůbec nelitujeme. Už kvůli vřelé pohostinnosti krojovaných kašubských žen jsme tu určitě nebyli naposledy," řekl Viktor Vlach, který se svými dětmi přijel na jarmark až z Náchoda.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)