Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Tempus fugit v USA. Zájem o výstavu mají i další místa
banner

Tempus fugit v USA. Zájem o výstavu mají i další místa

P. Martin Lanži, děkan

Středa, 27. července 2016

Tempus fugit v USA. Zájem o výstavu mají i další místa

Fotografická výstava Tempus fugit, která už kromě dalších evropských měst navštívila i Brusel, Paříž, Stockholm a Prahu, je od července 2016 i v USA. Během druhého prázdninového týdne ji mohli shlédnout čeští a slovenští krajané v centru České katolické misie v Chicagu.

Dík patří Mons. Dušanu Hladíkovi, knězi, který vede danou misii už téměř dvě desítky let, a který se postaral o veškeré potřebné zázemí. Děkujem rovněž i štědrým dárcům z misie. Suma na podporu snah o záchranu broumovské skupiny kostelů se zastavila lehce pod 1 800 dolary. Rovněž je potřebné poděkovat městu Broumov a obci Otovice za dar, kterým přispěly na náklady spojené s cestou do USA.

Dalším důležitým momentem byla návštěva kláštera v Lisle, v jedné z velkých městských částí Chicaga. V letech 1946 – 1948 totiž v broumovském klášteře sloužili právě bratři benediktíni z této (v té době ještě česko-americké) komunity. Během padesátiminutové audience u současného opata Austina Murphyho, O.S.B. došlo k laskavému svolení pro delší ponechání výstavy v areálu velkého klášterního komplexu a pozvání současného broumovského děkana P. Martina Lanžiho k prezentaci broumovské skupiny kostelů a současného života na Broumovsku studentům benediktínské university v Lisle během nastávajícího akademického roku.

Další zastávky Tour for Church(ill) – Pouti pro zraněné kostely – jsou v jednání. Zájem projevily český konzulát v Chicagu, Ave Maria University na Floridě, český konzulát v New Yorku i kanadská Ottawa a Montreal.

Putovní fotografická výstava bratislavského fotografa Dana Veselského TEMPUS FUGIT vznikla za finanční podpory Královéhradeckého kraje, má záštitu Ministerstva kultury České republiky a podporu jí rovněž vyjádřil i pražský arcibiskup kardinál Mons. Dominik Duka, OP a královéhradecký sídelní biskup Mons. Jan Vokál.

Místa putování výstavy Tempus fugit

2013: Trenčín (Slovensko)

2014: Nitra (Slovensko), Hlinsko, Hradec Králové, Chomutov, Augsburg a Mnichov (Německo), Serrazzano (Itálie), Nové Město nad Metují, Rottenburg am Neckar (Německo), Banská Bystrica (Slovensko), Praha

2015: Brusel (Belgie), Paříž (Francie), Teplice nad Metují, Krzeszów (Polsko), Stockholm (Švédsko)

2016: Chicago (USA)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)