Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Teplickou hotelovku navštívili studenti z různých koutů světa
banner

Teplickou hotelovku navštívili studenti z různých koutů světa

Vlasta Drobná

Čtvrtek, 20. února 2020

Teplickou hotelovku navštívili studenti z různých koutů světa

Do Střední školy gastronomie a služeb v Teplicích nad Metují zavítala již podruhé pětice zahraničních studentů z Indonésie, Taiwanu, Jižní Koreje, Thajska a Ukrajiny, aby se s místními žáky podělila o zajímavé informace ze života svých zemí. Vše se uskutečnilo v rámci multikulturního projektu EDISON, který již mnoho let organizuje společnost AIESEC.

Zahraniční studenti si pro naše žáky připravili prezentace o svých zemích, náboženství, gastronomii, politickém systému a různých dalších zajímavostech. Vše probíhalo pouze v angličtině. "Studenti pracovali ve třech různých skupinách a všichni měli možnost vyslechnout si každou prezentaci. Je jasné, že někteří žáci se zapojovali více, jiní méně. Ráda bych ale vyzdvihla fakt, že i když zde stážisté trávili pouze týden, dokázali navázat velice přátelské vztahy s některými našimi žáky," říká učitelka anglického jazyka Blanka Machová.

"Naši zahraniční "lektoři" zvládali výuku a komunikaci se studenty velmi dobře. Prezentace, které pouštěli, byly zajímavé a plné překvapivých informací. Myslím, že každý z nich dokázal přispět něčím novým, neznámým, poučným," doplňuje angličtinářka Machová.

"Čeští studenti se celkem aktivně zapojili do hovoru. Cením si jejich dotazů," poznamenává studentka z Thajska. "Já jsem se úžasně rozmluvil. Hovořím mnohem plynuleji než před tím, naučil jsem se i řadu nových slovíček a frází. Jsem rád, že jsem měl možnost ubytovat u nás doma jednoho studenta, Farhana z Indonésie. Byla to skvělá zkušenost. Užili jsme si společně mnoho legrace," říká budoucí číšník Vojtěch Brát ze 3.A.

Zahraniční hosté ve škole působili převážně dopoledne, v odpoledních hodinách měli volný program. Navštívili broumovský klášter, Adršpašské a Teplické skály nebo si zahráli bowling společně se studenty v Meziměstí. "Máte to tu moc krásné, úžasnou přírodu, neuvěřitelné výhledy a čistý vzduch," libuje si Farhan. "Všichni u vás jsou velice přátelští. Dokonce, i když nemluví moc anglicky. Také se mi líbilo ubytování v Domově mládeže," hodnotí pobyt v Teplicích nad Metují Sutisa z Thajska.

"Tento týden mě obohatil dokonalými zážitky. Naučila jsem se více mluvit, našla jsem si nové kamarády. Tento čas se stal jedním z nejlepších v mém životě. A jestli je pravda, že smích prodlužuje život, tak budu žít asi hodně dlouho," říká s úsměvem na rtech studentka Tereza Kapitániková, která společně s několika dalšími kamarády trávila dobrovolně svůj volný čas se zahraničními lektory i v době po vyučování. "Já rozhodně vidím zlepšení v anglickém jazyce, už se například nebojím tolik mluvit jako dřív. Moc mi to pomohlo. Myslím si, že tento projekt má smysl a byla jsem ráda jeho součástí. Prožila jsem mnoho příjemných chvil, které si budu pamatovat ještě dlouho. Ale hlavně jsem potkala nové přátele, skvělé lidi, se kterými chci rozhodně zůstat v kontaktu," doplňuje kamarádku Marie Binková, studující obor Hotelnictví.

Projekt EDISON se ve škole setkal se samými pozitivními reakcemi. "Zahraniční studenti byli velice milí, vstřícní a přátelští. Sršela z nich energie, bylo to opravdu velmi příjemné. Vždy je dobré trávit čas s lidmi, kteří si umí vychutnávat každou minutu. Ač přišli každý z jiného koutu světa, jedno mají společné – chuť objevovat, poznávat a učit se. Projekt EDISON je dle mého názoru velmi přínosný a má smysl. Jako angličtinářka samozřejmě oceňuji především příležitost komunikovat v cizím jazyce, a to se řadě žáků naší školy dařilo velmi dobře," se spokojeným výrazem uzavírá týdenní maraton učitelka Blanka Machová.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)