Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • V bavorském Augsburgu se uskutečnil 68. sudetoněmecký sjezd

V bavorském Augsburgu se uskutečnil 68. sudetoněmecký sjezd

město Broumov

Sobota, 24. června 2017

V bavorském Augsburgu se uskutečnil 68. sudetoněmecký sjezd

V bavorském Augsburgu se ve dnech 2. - 4. června 2017 uskutečnil 68. sudetoněmecký sjezd. Sjezd pořádaný Sudetoněmeckým krajanským sdružením letos svou účastí podpořilo i město Broumov na základě pozvání Dr. Güntera Reicherta z krajanského spolku Heimatkreis Braunau.

Hlavním bodem sobotního programu bylo předání nejvyššího sudetoněmeckého ocenění – Evropské ceny Karla IV. Převzal ji Volker Bouffier – ministerský předseda spolkové země Hessensko. Tato oblast přijala po 2. světové válce po Bavorsku druhý nejvyšší počet sudetských vysídlovaných Němců.

Politický vrchol celého setkání nastal v neděli, kdy se svým projevem vystoupil český vicepremiér Pavel Bělobrádek, spolkový předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt a také bavorský premiér Horst Seehofer. Sjezdu se za českou stranu zúčastnil i ministr kultury Daniel Herman, který ho v roce 2016 navštívil jako první zástupce české vlády.

Ve veletržním stánku českého Broumova prezentovaly region Broumovsko společně Barbora Trenčanská (Muzeum Broumovska) a Lucie Lesáková (IC Broumovska). "Nabízely jsme propagační tiskoviny o kulturním a přírodním bohatství regionu a zvaly k návštěvě našeho unikátního kraje. Velký úspěch jsme zaznamenaly u ochutnávky regionálních výrobků, jež byly zastoupeny svatebními koláčky a preclíky z výroby Kvíčerovské pekárny," shrnula aktivity na veletrhu Lucie Lesáková.

Akce je již tradicí pořádanou každoročně od dob, kdy bylo po 2. světové válce z bývalého Československa odsunuto okolo tří milionů Němců. Podle česko – německých historických pramenů přitom přišlo o život 15 až 30 tisíc z nich. Většina přeživších zamířila právě do Bavorska, kde od té doby tvoří takzvaný čtvrtý kmen, popř. do Hessenska. Bavorští politici v minulosti výrazně podporovali snahy sudetských Němců o zrušení takzvaných Benešových dekretů, které příslušníky německé menšiny v Československu zbavily občanských a majetkových práv, česká strana to však v zásadě odmítala. Na letošním setkání ale šéf sdružení Bernd Posselt potvrdil informaci, že by mělo být jen na Češích, zda-li se rozhodnou Benešovy dekrety zrušit či nikoliv.

Zdroj www.broumov-mesto.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)