Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • V Broumově se setkali Volynští Češi
banner

V Broumově se setkali Volynští Češi

Petr Cirkl

Pondělí, 5. prosince 2016

V Broumově se setkali Volynští Češi

V neděli 27. listopadu se v broumovském Hotelu Veba uskutečnilo setkání Volyňských Čechů, kteří se do České republiky vrátili před 25 lety. Setkání připravilo občanské sdružení Evropa Union.

Odpolední posezení zahájil předseda o.s. Evropa Union Zdeněk Streubel. Přivítal starostu města Jaroslava Bitnara, členy sdružení Evropa Union, učitele ZŠ Hradební Jaromíra Loudu, ale především zástupce Volyňských Čechů, kteří nyní žijí v Broumově a Polici nad Metují. Zúčastněným přišel také zazpívat sbor učitelky Romany Roškové ze ZUŠ Broumov.

Oficiálně volyňské spoluobčany přivítal Jaroslav Bitnar. Řekl, že je osobně rád, že se tito občané, kteří se do Broumova začali vracet z Volyně již před 25 lety, aktivně začlenili do našeho města a skutečně zde zakořenili. Nikdy s nimi nebyli žádné problémy, ale naopak, obohatili život v našem městě.

Za přítomné volyňské Čechy poté promluvila Ludmila Suchaňuková, která do Broumova přišla za svými rodiči před 23 lety, se svojí několikaměsíční dcerkou. Bylo to pro ní těžké opustit svoji sestru na Ukrajině. Ale dnes ví, že udělala dobře, že se vrátila do země svých předků.

Učitel Jaromír Louda zavzpomínal na první setkání s dnes velmi populární televizní moderátorkou Innou Puhájkovou. Právě z ní vyrostla v našem městě populární osobnost, kterou dnes zná celá republika. Je také modelkou a vítězkou soutěže o nejkrásnější dívku internetu iMiss 2004.

Na svoje začátky v Broumově zavzpomínali manželé Olga a Anatolij Krulikovští. Řekli, že nikdy nelitovali toho, že opustili svůj domov na Ukrajině a přišli začít nový život k nám. Dnes zde mají svoje děti, ale již také vnoučata a pravnoučata, která jim dělají jenom radost.

Pěkné bylo vystoupení Anny Novotné, která žije se svými rodiči v Polici nad Metují. Stala se z ní úspěšná houslista, která již vystupovala na mnoha významných akcích v naší republice. Na housle hraje skutečně skvěle, ale je to pro ní jen koníček. Po ukončení gymnázia by chtěla pokračovat ve studiu na vysoké škole a chtěla by studovat medicínu.

Volyňští Češi, kteří zde žijí mezi námi, ocenili dobrý přístup našich úřadů a spoluobčanů k nim a poděkovali za všechnu tu péči a pozornost, kterou jim všichni věnovali po příchodu do staré vlasti.

Ilustrační rodinné foto poskytl Igor Puhajko

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)