Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • V sobotu byla zahájena autobusová veřejná doprava mezi městy Walbrzych a Meziměstí
banner

V sobotu byla zahájena autobusová veřejná doprava mezi městy Walbrzych a Meziměstí

René Herzán

Pondělí, 3. dubna 2017

V sobotu byla zahájena autobusová veřejná doprava mezi městy Walbrzych a Meziměstí

Za velkého zájmu médií byla v sobotu slavnostně zprovozněna autobusová linka č. 15 městské veřejné dopravy mezi městy Walbrzych a Meziměstí. Je to unikátní způsob dopravy poprvé zavedený v příhraničí České a Polské republiky. Spoje budou jezdit čtyřikrát denně v pracovní dny i o víkendech a svátcích, cela jízdenky je 2,80 zlotých.

"Meziměstí je malinké město, má 2 500 obyvatel, Walbrzych má téměř 130 tisíc. Na cestě mezi těmito městy je spousta zajímavých míst, zajímavých městeček, ať už je to Mieroszow nebo jeho místní část Sokolowsko, se kterou naše škola dlouhodobě spolupracuje. Walbrzych má velký potenciál pro Meziměstí a má co nabídnout. Na druhou stranu Poláci, kteří přijedou k nám, mohou využít spoje na dopravu do vnitrozemí nebo mohou využít naše koupaliště, Centrum Walzel, případně mohou vlakem jet do Teplicko-adršpašských skal," zmínila výhody autobusového spoje starostka Meziměstí Eva Mücková.

V květnu roku 2015 se na jednání v Broumově sešli prezident Walbrzychu Roman Szelemej, bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, starostka a místostarosta Meziměstí Eva Mücková a Pavel Hečko a starosta Mieroszowa Marcin Raczyński a dohodli se na společném autobusovém spojení. Po několikaměsíční práci a podpory všech zúčastněných došlo 25. ledna 2017 k podpisu dohody mezi Slezským konsorciem autobusové veřejné dopravy a městem Meziměstí, která byla nezbytná pro vydání povolení Generálním inspektorátem silniční dopravy Polské republiky týkající se veřejné přeshraniční dopravy. "Je to malý krok spolupráce České republiky a Polska, ale velký krok pro naše města," dodal starosta Mieroszowa Marcin Raczyński.

Europoslanec Tomáš Zdechovský zmínil další možný rozměr a výhodu nové autobusové linky: "Autobus nemá jen význam, že Poláci budou jezdit do Čech a Češi do Polska. Já jsem se nedávno dozvěděl, že za minulý rok bylo 60 česko-polských svateb. Myslím si, že jak vždy rádi žili Češi v Polsku a Poláci v Čechách, že tento rozměr vzájemného "lúbení", vzájemného milování, se navzájem se propojí a tato linka třeba přiveze nové lásky pro české a polské muže a ženy."

"Je to historická chvíle, to už se opakovat nebude. Je to poprvé, kdy ten autobus číslo 15 přejel hranici a všechno, co bude ostatní, už bude jen podruhé. Mám z toho obrovskou radost. Podařil se nám pilotní projekt na celé česko-polské hranici, kde jsou obdobné spoje, ale nikde to není spoj městské dopravy," uvedl radní Královéhradeckého kraje a místostarosta Meziměstí Pavel Hečko.

K nově zavedené lince se vyjádřil také ekonomický poradce a koordinátor česko-polských příprav Sergiusz Najar: "Jako bývalý náměstek ministra dopravy a bankovní manažer žijící 10 let na Broumovsku mohu ocenit, jak složitý to byl proces a jaký je to význam a šance pro tři města, Broumovsko a Walbrzyskou aglomeraci a oba kraje - Královéhradecký a Dolne Slezko. Veřejná doprava je pro každého občana, důchodce nebo mládež, význam autobusu č. 15 je pro zaměstnance, zákazníky, řemeslníky a turisty, cestování je snadné a pohodlné. Začínají tak různé možnosti - obchodní, rekreační, sportovní nebo školní, záleží to na 150 tisících Polácích a 20 tisících Čechů přímo dotčených. Tímto ale také začíná práce na obnově železnice a železniční dopravy na trase Walbrzych – Meziměstí – Broumov – Otovice – Kladsko, bez toho nebude práce, investice a dostupnost pro udržitelnou dopravu.

Jízdní řád a zastávky autobusu

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)