Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • V Srbsku vyšel sborník, který mapuje památníky a pohřebiště srbských vojáků. Zmiňuje také zajatecký tábor a hřbitov v Martínkovicích
banner

V Srbsku vyšel sborník, který mapuje památníky a pohřebiště srbských vojáků. Zmiňuje také zajatecký tábor a hřbitov v Martínkovicích

René Herzán

Úterý, 18. října 2016

V Srbsku vyšel sborník, který mapuje památníky a pohřebiště srbských vojáků. Zmiňuje také zajatecký tábor a hřbitov v Martínkovicích

Komise pro zahraniční spolupráci při Městském úřadu v Broumově začátkem října tohoto roku obdržela ze Srbského velvyslanectví v Praze balíček se zajímavým sborníkem – Saopštenja XLVII – 2015 (Komunikace XLVII – 2015), který vydal Institut pro péči o historické monumenty Srbské republiky.

Sborník je věnován práci kolektivu institutu pod vedením Gordana Andriće, kteří v posledních letech prováděli výzkum v evropských státech, který se týkal pohřebišť a památníků srbských vojáků bývalé Jugoslávie, kteří padli či zemřeli v evropských zemích v průběhu 1. světové války.

"Kolektiv těchto pracovníků navštívil také v listopadu 2014 naše město, setkal se se starostou města Broumova a obce Martínkovic a v jejich doprovodu navštívil místo u broumovského letiště, kde byl vojenský zajatecký tábor a také vojenský hřbitov v Martínkovicích, kde byli pohřbíváni srbští vojáci. Zde byl také postaven kamenný památník, který tam stojí dodnes," řekl člen komise pro zahraniční spolupráci Petr Cirkl.

Sborník se na straně 291 o těchto místech zmiňuje. Mezi léty 1926 – 1931
bylo v Jindřichovicích (okres Sokolov) z bývalé vodárny vybudováno mauzoleum pro pohřbení pozůstatků srbských vojáků. Také na toto místo byly převezeny pozůstatky vojáků z martínkovického hřbitova.

"V Srbsku také vyšla publikace Srbské památníky z první světové války v České republice a na Slovensku od autorů – Nenada Lajbenšpergera, Vladimíra Džamiće a Any Radovanać Živanovské. Současná srbská vláda v Bělehradě má zájem v rámci péče o tyto památníky se také podílet na opravě kamenného památníku v Martínkovicích," dodal Petr Cirkl.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)