Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Den otevřených dveří a. s. VEBA přilákal stovky návštěvníků
banner

Den otevřených dveří a. s. VEBA přilákal stovky návštěvníků

René Herzán

Pondělí, 9. října 2017

Den otevřených dveří a. s. VEBA přilákal stovky návštěvníků

V sobotu 9. září 2017 otevřela a. s. VEBA veřejnosti brány svého závodu v Olivětíně. Připomněla si tak 160 let průmyslové textilní tradice na Broumovsku, jejíž je v současné době nositelkou.

Program zahájil oficiálním projevem výkonný ředitel společnosti Ing. Roman Jirman. "Historie textilní výroby na Broumovsku sahá až do 13. století. V prvopočátcích se samozřejmě jednalo o malé domácí dílny, privilegium k výrobě sukna udělil broumovským soukeníkům již Přemysl Otakar II. Počátky průmyslové textilní tradice na Broumovsku jsou spojeny s podnikatelským duchem rodiny Schrollových, zejména Benediktem a následně jeho synem Josefem. Ti se zasadili o to, že byl v roce 1856 - právě v areálu dnešního olivětínského závodu a. s. VEBA - instalován první parní stroj, který o rok později rozběhl prvních 110 tkalcovských stavů a šlichtovací stroje anglické výroby," vysvětlil historické souvislosti Ing. Jirman.

Zakladatel Schroll a jeho následovníci vytvořili postupně stovky pracovních míst v tkalcovně a úpravně v Olivětíně a později i v přádelně v Meziměstí. Pro svoje zaměstnance postavili obchod, nemocnici a byty. Broumov získal péčí továrníka Schrolla i dalších podnikatelů v této době řadu reprezentativních budov. S koncem 2. světové války byla továrna v Olivětíně znárodněna a stala se součástí Východočeských bavlnářských závodů. Závod v Olivětíně se stal v roce 1949 základem n. p. VEBA. V 70 letech došlo k zásadní modernizaci tkalcovny i úpravny.

Po roce 1989 a se vznikem akciové společnosti VEBA bylo nutné řešit zanedbané investice do ekologie. Další rozvoj závodu byl podmíněn plynofikací a řešením vod na vstupu i jejich vypouštění. Tkalcovny a úpravna dostaly nové technologie umožňující vývoj produktů nezbytný pro soutěž s konkurencí. VEBA dokázala v minulých letech naplňovat odkaz zakladatelů. V době krize po r. 2008 plnila významný sociální aspekt a udržovala na Broumovsku a Policku zaměstnanost. Toto období bylo charakteristické investicemi do budov a technologií, ale výkonnost firmy umožnila také investice do Hotelového resortu. Tento komplex dnes patří k reprezentativním částem města Broumov. Plavecký bazén slouží nejen hotelovým hostům a Vebákům, ale i dětem škol v regionu k výuce plavání.

"V současnosti VEBA zaměstnává na Broumovsku a Policku na 900 zaměstnanců a i přes podnikatelsky obtížné období, kterému v posledních třech letech společnost čelí a které v letošním roce snad již pomalu odeznívá, trvale drží a nadále kultivuje tradici textilní výroby pro současné i budoucí generace textiláků v našem regionu," dodal na závěr svého projevu výkonný ředitel a. s. VEBA.

V areálu olivětínského závodu si pak mohli všichni návštěvníci prohlédnout nejvyspělejší textilní technologie, na kterých dnes a. s. VEBA vyrábí své špičkové produkty směřující jak na tuzemské, tak na zahraniční trhy – zejména do zemí západní a centrální Afriky. Prohlídky přípravny, tkalcovny a úpravny byly doplněny o další doprovodný program, o který se postaral taneční obor Základní umělecké školy Broumov, hudebníci broumovské gymnaziální kapely Wajnot? a v neposlední řadě i sbor dobrovolných hasičů a. s. VEBA, který potěšil zejména děti a tatínky ukázkou své hasičské techniky.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)