Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Jak se podle ředitelů firmy a výrobního závodu stáčí „Toma vody“ v Teplicích nad Metují
banner

Jak se podle ředitelů firmy a výrobního závodu stáčí „Toma vody“ v Teplicích nad Metují

Jindřich Horkel

Pondělí, 7. května 2012

Jak se podle ředitelů firmy a výrobního závodu stáčí „Toma vody“ v Teplicích nad Metují

Ve stáčírně pramenité vody Toma Natura v Teplicích nad Metují čerpají vodu čtyřmi vrty z hloubky 70 a více metrů ve štole, nad kterou leží dalších 50 m zeminy, dozvěděli jsme se mimo jiné od ředitele výrobního závodu v Teplicích.

Proces výroby od okamžiku, kdy se voda z Polické křídové pánve poprvé dotkne nerezového potrubí, kterým je dopravována do závodu, až po otevření láhve, když se jí chceme napít, nám vysvětlili ředitel výrobního távodu v Teplicích nad Metují Pavel Vacek a marketingový ředitel Bronislav Matyšek z firmy PEPSICO CZ, s.r.o. z Prahy.

Technologicky složitý a hygienicky náročný proces, zaručující zachování původní kvality vody, je plně automatizovaný. Při dodržení nejnáročnějších hygienických, provozních a bezpečnostních podmínek se po vyfouknutí naplní PET láhev křišťálovou vodou, zazátkuje, uloží, a připravený karton se smrští folií a umístí na paletu. Ty se nakonec seřadí na rampu a odtud putují k odběratelům. V Čechách, na Moravě, na Slovensku, v Polsku či Maďarsku.

Pramen z Polické křídové pánve má tak vysokou vydatnost, že pro potřeby stáčírny postačuje odčerpávat necelá 2 % jeho kapacity. Daleko větší procento samovolně vyvěrá na povrch a ústí v jezírkách a studánkách po okolí. Zejména v měsících, když nemrzne, využívá závod pro přepravu svých produktů železnici. Produkty se tu plní nejen do PET láhví, ale i do skla.

Ve svém výkladu se ředitel Pavel Vacek se nejprve vrátil na počátek 90. let, kdy byla stáčírna pramenité vody Toma v Teplicích nad Metují, dnes závod firmy PEPSICO CZ s.r.o, na křižovatce silnic do Adršpachu, do Broumova a do Police nad Metují postavena: Již za minulého režimu bylo známo, že kvalita vody zejména pro malé děti není všeobecně nejlepší. Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo zemědělství vypsaly proto již tehdy výběrové řízení a hledala se lokalita, nejlepší prameniště, odkud by mohla být voda pro ty, kterým běžná pitná voda nestačí, balená a distribuována. Zjistilo se, že právě zde, v Polické křídové pánvi, je dlouhodobě významné množství vody, která stabilně vykazuje vysokou kvalitu. Není zatížená množstvím minerálů, není v ní sodík, je v ní velice příznivý poměr hořčíku a vápníku, což jsou prvky, které lidský organismus potřebuje. A ten poměr je pro lidský organizmus a zdraví blízký optimálnímu. Tak byla v roce 1991 založena společnost Kojenecká voda, a.s., jejíž akcionáři byla města Teplice nad Metují, Broumov a Adršpach. Byl připraven projekt, který měl zajistit zásobování zejména kojenců, potažmo nemocných a starších lidí, kvalitní pitnou vodou tak, aby nebyl zatěžován jejich organismus.

Bronislav Matyšek: To, že je zde vysoce kvalitní voda ve velkém množství bylo zjištěno již za 1. republiky a je to podloženo spoustou dat. Je také doloženo, že je zde kvalita vody dlouhodobě stálá a tak vysoká, že do ní netřeba vstupovat žádnými dalšími úpravami. Jde čistě jenom o její přenos z podzemí a naplnění do láhve. Proces výroby je prostý, přímočarý. Vyrábíme však i další produkty, u nichž je postup složitější.

Pramenitá voda Toma Natura získala v loňském roce certifikát BROUMOVSKO regionální produkt®, tuto regionální značku. Co to pro váš závod znamená?

Bronislav Matyšek: Pro značky vody je původ tím nejsilnějším příběhem, který může voda vyprávět. My jsme patrioti a původ vody Toma Natura je pro nás ten nejsilnější příběh. My jej chceme vyprávět dál. I proto, že další podobný zdroj naprosto přírodní pramenité vody bychom hledali v Evropě dost obtížně. A protože je náš příběh spojený s touto unikátní oblastí Adršpachu, Teplic a celého Broumovska, s tou vzácnou krajinnou scenerií, která tady všude okolo je tak výjimečná, je pro nás tento certifikát, který vypovídá o původu a originalitě, nosným a důležitým razítkem.

A jaký je váš postoj k problému průzkumu těžby plynu, o kterém se zde v posledních měsících vášnivě diskutuje?

Bronislav Matyšek: Je to téma, které souvisí s energetikou v naší zemi a současně nabízí motivaci pro politiky i pro těžaře. Také zde máme příklad ze Spojených států, kde břidlicový plyn hodně otočil poměrem z dovozce na samozásobitele. Jistě by to naše podnikání mohlo existenčně ohrozit a je v našem zájmu si je všemi dostupnými prostředky chránit. Jsme však přesvědčeni, že pokud je zde pásmo, podléhající určitému stupni ochrany, pak by to měly brát do úvahy i ostatní, např. energetické zájmy. I tak velká a strategická rozhodnutí by měla zohledňovat, že se nepohybujeme v Utahu, uprostřed prérie, kde těžba břidličného plynu fungovat může. Samozřejmě, že všechny projevy nesouhlasu a aktivace občanských hnutí jsou pochopitelné. Ale je důležité pamatovat, že protistrana se s těmito projevy určitě nesetkává poprvé, že se v tom umí pohybovat. Proto je k tomu třeba přistupovat uvážlivě.

Řekl jste, že proces výroby ve vašem závodě v Teplicích je přímočarý. Skutečně nemusíte vodu, kterou načerpáte, dále upravovat?

Bronislav Matyšek: Kvalita vody a její stabilita nám celý proces až po transport k zákazníkovi nesmírně usnadňuje. Železo, úroveň minerálních složek ve vodě, nic z toho nemusíme upravovat. Přesto bereme z každé výrobní dávky kontrolní vzorky a ukládáme je. Ta voda je citlivá a i když ji nemusíme upravovat, musí se kolem ní chodit a starat se o ni. Děláme řadu opatření, aby kvalita vody byla zachována až do doby exspirace, která je nakonec na obalu uvedena. To všechno, včetně nezbytné údržby a inovací plně automatizované výrobní linky i našich produktů, vyžaduje vysoké náklady. Takže z jedné prodané lahve nakonec zbude několik haléřů.

Pavel Vacek: Máme zde vysoký režim ochrany, což je další garance toho, že vysoká kvalita vody zůstane zachována. Náš zdroj je zajištěný. Je to v podstatě štola ve skále, v ní jsou 4 vrty, ze kterých čerpáme vodu. Voda má artézský přetlak, ale čerpáme ji proto, že ji do stáčírny vedeme vodovodem přes terénní překážky. Takže to bylo vodní dílo dost náročné. Lokalizace místa, odkud vodu bereme, má svůj hydrogeologický důvod. Ví se, že tady probíhá v určitém místě tzv. skalský zlom, kde jsou proti sobě posunuty desky zemské kůry. Tam došlo v dávné historii k určitému střihu a zrovna v tomto místě vyvěrá voda s největší intenzitou, tam jsme schopni ji získat. Nad štolou leží zhruba 50 m zeminy, což je při ostatních druzích ochrany dostatečná prevence proti náhodnému vlivu. Což je další velká výhoda. Vodu čerpáme z hloubly asi 70 až 75 m, každý ze čtyř vrtů je jinak hluboký. Hloubka vrtu je dána tím, že právě v této hloubce je voda požadované kvality. Ve větší hloubce bychom narazili na vodu, která by byla určitě zatížená železem, působícím dost negativně. Není sice škodlivé, ale dělá ve vodě zákal, což je komplikace a muselo by se filtrovat. To my nemusíme a to je velká výhoda. A kdybychom šli víc nahoru, tam zas jsou vrstvy, které mohou být více ovlivněny zemědělským hospodařením, které třeba v době vzniku používalo nad míru dusičnany.

Kde je možno například v Broumově, Polici, Teplicích vody, džusy a nápoje Toma koupit?

Bronislav Matyšek: distribuce je ve všech zřetězených prodejnách maloobchodu. Nezávislé prodejny mají listing individuální, tedy rozvoz od dodavatelů podle požadavků.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)