Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Podniky
  • Otakar Moťka: Jsem investor, který má zájem Vebě pomoci
banner

Otakar Moťka: Jsem investor, který má zájem Vebě pomoci

René Herzán

Pátek, 11. května 2018

Otakar Moťka: Jsem investor, který má zájem Vebě pomoci

Do textilní společnosti Veba chce kapitálově vstoupit investor pan Otakar Moťka.

Jak dlouho o Vebě víte? První kontakt či impuls k jednání vzešel od vás nebo od zástupců Veby?

Kontakt vzešel od společnosti Deloitte, což je poradenská společnost, která radí managementu, jak postupovat a dostat se z problémů, které se na Vebu navalily v posledních dvou letech.

Jste po jednání s vedením Veby. V jaké roli jste teď ve vztahu k Vebě?

Jsem investor, který má zájem Vebě pomoci a podílet se na restrukturalizačním procesu a na reorganizaci. Je to formální proces, který musí proběhnout s posvěcením soudu. Součástí reorganizačního plánu jsou odhady znalců, kteří stanoví hodnotu Veby a v nějakém poměru budou uspokojeni věřitelé. Pro ně to má tu obrovskou výhodu, že z historické zkušenosti je vždy výnosnost reorganizace podstatně vyšší než výnosnost konkurzu.

Uvažujete o tom, že byste ve Vebě změnil výrobní sortiment?

V žádném případě to nehrozí, protože Veba má jeden stěžejní produkt a to je africký brokát. Když nebude Veba prodávat africký brokát, tak nemá smysl, aby Veba existovala. Tedy, k žádné změně sortimentu nedojde!

Hovoří se o tom, že know-how Veby před lety okopíroval konkurent a zde začaly problémy Veby. Jak z toho ven?

To asi bude pravda a je potřeba se tomu postavit. V minulých měsících udělali pracovníci Veby obrovský pokrok na úpravně. Jsou nové technologie na úpravu látek. Je samozřejmě potřeba s konkurentem bojovat. Konkurent je v Rakousku, to znamená, že nemá žádnou výhodu levnějších mezd nebo něčeho takového, takže prostě, je potřeba bojovat, bojovat... Business je o nějakém boji a o výzvách. Ale není to o tom, že bychom otočili kouzelným vypínačem a od zítřka všechno fungovalo. Tak to není. V procesu restrukturalizace budou muset pomoci zaměstnanci a všichni společně se musíme podílet na tom boji a znovuzískání trhů, které se ztratily.

Příklad ze skláren Kavalier, do kterých jste před lety se stejným úmyslem vstoupil. V rámci snížení nákladů jste propustili nejvíce pracovníků administrativy. Budete tak postupovat i zde?

Ke snížení zaměstnanců již ve Vebě došlo, takže není potřeba stavy pracovníků dramaticky snižovat. Když jsem Kavalier koupil, tak jsme propustili asi 150 zaměstnanců, takže stav klesl na 840. Dnes má Kavalier 1 850 zaměstnanců. Takže za 9 let tam stoupla zaměstnanost dvojnásobně.

Veba dlouhé roky podporovala společenské, kulturní a sportovní dění na Broumovsku. V případě stabilizace firmy, zapojil byste se do života v regionu?

Je to povinnost, aby se taková továrna, která zaměstnává stěžejní počet obyvatel ve městě, podílela na těchto aktivitách. Podílíme se ve všech místech, kde máme továrny.

Byl jste si už prohlédnout broumovský klášter?

Ještě ne. Díval jsem se na něj odtud zespodu, plánoval jsem, že se tam dnes půjdu podívat, ale bohužel to v žádném případě časově nezvládnu. Určitě to ale udělám někdy v brzké buducnosti.

Jakému fotbalovému klubu fandíte?

Já se o fotbal moc nezajímám, ale když už ta otázka padla, tak určitě našemu fotbalovému týmu Kavalier v Sázavě.

Omlouvám se, to byl trochu chyták, přál jsem si, abyste řekl Slovan Broumov. Věřím, že si broumovský fotbal brzy oblíbíte.

Děkuji za rozhovor.

S panem Otakarem Moťkou měl příležitost se potkat i starosta Broumova Jaroslav Bitnar. Jak toto setkání hodnotíte?

Pan Moťka budí dojem, že má opravdový zájem společnost Veba zachránit. Z rozhovoru s ním cítím zkušeného investora, schopného vyřešit dlouhodobé problémy, které táhly Vebu dolů. Musíme si všichni přát, aby to dobře dopadlo, neumím si představit katastrofické následky pro Broumov a celý region, kdyby se tak nestalo. Přeji panu Moťkovi pevné nervy a hodně úspěchů.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)