Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Benediktinské opatství v Broumově seznámilo veřejnost s rozsahem obnovy klášterní zahrady
banner

Benediktinské opatství v Broumově seznámilo veřejnost s rozsahem obnovy klášterní zahrady

René Herzán

Čtvrtek, 30. května 2013

Benediktinské opatství v Broumově seznámilo veřejnost s rozsahem obnovy klášterní zahrady

Benediktinské opatství v Broumově v úterý seznámilo veřejnost s rozsahem obnovy klášterní zahrady jako součásti projektu Vzdělávací a kulturní centrum Broumov – revitalizace kláštera. Odborné vysvětlení rozsahu obnovy zahrady přednesli v Kreslírně kláštera architekti Aleš Lapka z architektonického studia ADR, s. r. o., Praha a Miloš Solař z Národního památkového ústavu Praha.

Veřejného projednání se zúčastnilo 20 občanů. Studio ADR od roku 2008 pracovalo na projektové dokumentaci. Aleš Lapka při prezentaci seznámil přítomné s jednotlivými stavbami v zahradě, způsobem jejich revitalizace a předpokládaným budoucím využitím.

"V zahradě budou zachovány všechny stávající budovy, které budou především restaurovány. Obnoven bude kuželník a barokní kašna. Do vodárny byla v minulosti přiváděna voda z nyní zasypaného vodního náhonu pod strání kláštera. Po opravě bude pro vodárnu zdrojem vody Stěnava. Největší proměna čeká bývalý dřevník při zdi v sousedství Schrollova parku. Místo objektu s propadlou střechou vznikne sál pro téměř 300 sedících návštěvníků zachovávající půdorys dřevníku," vyjmenoval objekty, které se budou v zahradě renovovat Aleš Lapka.

V novém sále se budou moci konat divadelní, koncertní, taneční či vzdělávací akce. Opraveny budou také opěrné zdi v areálu zahrady, včetně zdi obvodové. Stávající cesty v zahradě budou vydlážděny, aby po nich mohla jezdit obslužná mechanizace. Pro pěší budou sloužit mlatové cesty.

Vedle stavebních prací v zahradě proběhne rovněž regenerace zeleně, s jejímž rozsahem Aleš Lapka veřejnost seznámil. "Stavebním objektům v zahradě nebyla v letech 1948 – 1990 věnována nezbytná péče, proto rozsah stavebních prací z pohledu laika často odpovídá rekonstrukci budov. Obdobné je to s dřevinami, které v malém rozsahu byly opečovány  ke konci 90. let. Proto dřeviny, které nemají před sebou alespoň patnáctiletou perspektivu, budou pokáceny. V menší míře se kácení dřevin dotkne i zadní části zahrady. Za pokácené dřeviny budou vysázeny nové stromy," uvedl Aleš Lapka.

Klášter v Broumově je národní kulturní památkou, jejichž je v České republice  celkem 246. K pracím na těchto památkách se vyjadřují pracovníci Národního památkového ústavu. Broumovský klášter má na starosti architekt Miloš Solař z NPÚ Praha. Ten ve svém příspěvku zmínil vznik, vývoj a pojetí zahrad v minulosti. Současně připomněl, že zahrada v době, kdy v klášteře žili benediktini, byla uzavřená. Sloužila jako klausurní prostor určený výhradně pro řeholníky. Částečně byla využívána hospodářsky – k pěstování zeleniny, ovoce, sušení a bělení prádla a také řeholníci zahradu využívali k aktivitám, které bychom dnes označili jako volnočasové.

V roce 2007 otevřela Agentura pro rozvoj Broumovska klášterní zahradu veřejnosti. Tím se zcela změnil způsob jejího využití. Obnova stavebních objektů a regenerace zeleně se nebudou vracet k podobám zahrady v minulosti.

"Předpokládaný začátek prací je v srpnu letošního roku. Po ukončení prací v roce 2015 bude zahrada taková, jaká by byla, kdyby nenastal několik desetiletí trvající výpadek v péči o ni," řekl správce kláštera Přemysl Sochor.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)