Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Julinka opravuje Julinku

Julinka opravuje Julinku

René Herzán

Pátek, 1. května 2015

Julinka opravuje Julinku

Občanské sdružení Julinka Police nad Metují požádalo vedení města o souhlas s provedením úpravy okolí prameníku Julinka na polickém Masarykově náměstí. Rada města souhlasila, zastupitelstvo města rozhodnutí posvětilo a následně se parta lidí z Julinky pod vedením duchovního otce myšlenky Pavla Žáka pustila do práce.

"Nikdo nechce brát městu zeleň. Jen chceme podpořit myšlenku zajímavé změny," komentovala negativní reakce několika jedinců starostka Police nad Metují Ida Jenková. "Jako jedno z mála měst se můžeme pyšnit přirozeným vodním prameništěm. Pro letošní rok bychom ho chtěli nabídnout s minimálními finančními nároky k užívání, odpočinku. Jakým dalším směrem se bude podoba polického náměstí ubírat, je věcí diskuse. Dlouhodobé a otevřené. Nejen s odborníky, ale i s veřejností. My jsme prostě jen podpořili, z naší strany potřebný, start ke změně," dodala starostka.

Prameník pitné vody na polickém náměstí, známý pod jménem Julinka, byl dokončen nákladem obce Police nad Metují roku 1906, za starosty Viléma Pellyho. Napájený je ze zvodnělé vrstvy Polické křídové pánve, 70 m hlubokým artézským vrtem. Jeho původní vzhled s kovovou plastikou ženy a oboustranným výtokem vody nahradilo v roce 1958, když došlo k parkové úpravě středu náměstí, úplně odlišné řešení. Bylo odstraněno ozdobné oplocení a prameník, vnitřní kruh byl částečně zasypán hlínou a osazen dřevinami a prameník s upravenými plochami byly obloženy prvohorními odolovskými araukarity.

Tato úprava se zachovala až do dnešní doby ovšem s tím rozdílem, že zde byly v minulosti vysazeny ještě další dřeviny a nejstarší dřeviny už narostly takových rozměrů, že téměř zakryly prameník, velkou část západní strany kašny a přilehlé zelené plocha až téměř k chodníkům. Již několikrát se diskutovalo o tom, že by bylo vhodné vrátit tomuto místu alespoň částečně jeho původní vzhled a rámcově to řešily i návrhové architektonické studie náměstí, které se k tomuto provedení také přikláněly.

Současné řešení spočívá ve vyřezání všech dřevin, vyčištění prostoru od naházených odpadků, vybrání hlíny a araukaritů z vnitřního kruhu do výškové úrovně paty prameníku, urovnání vnějšího terénu a jeho zatravnění. Vlastní prameník zůstane prozatím ve stávající podobě. Provedení takovéto úpravy by dané místo zviditelnilo a vrátilo mu jednoduchý historizující vzhled, lépe zpřístupnilo prameniště, zamezilo postupnému vlhnutí západní strany kašny a bylo by lépe využitelné - dalo by se využít k letnímu posezení.

Do konce dubna by měly být očištěny a vyspraveny betonový prstenec a vnitřní cihlová vyzdívka, rozhodnuto o řešení sedátek a konečné podobě dlažby, dorovnán vnější terén a vyset trávník. Začátkem května by měla být odstraněna současnou kamennou dlažbu od schodů k prameníku a následně by měl nastoupit dlaždič, k vydláždění vnitřního prostoru prameniště malými žulovými kostkami.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)